Τη μέθοδο της ανάληψης δέσμευσης για… μελλοντική ετοιμασία δικών της νομοσχεδίων φαίνεται να χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να αντικόψει ή να καθυστερήσει προτάσεις νόμου των κομμάτων για προώθηση συναφών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Μετά το ζήτημα με τις πολλαπλές συντάξεις για τους κρατικούς αξιωματούχους, που συζητήθηκε στη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο είπε πως θα επεξεργαστεί νομοσχέδιο για την ολιστική του αντιμετώπιση, χωρίς να δεσμεύεται πότε θα το καταθέσει, χθες επαναλήφθηκε η ίδια πρακτική.

Αυτή τη φορά το θέμα συζήτησης (στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου) ήταν το ετήσιο τέλος εταιρειών, ύψους €350. Ενώπιον της Επιτροπής βρίσκονται έξι προτάσεις νόμου, με τις οποίες είτε καταργείται το ετήσιο τέλος εταιρειών, είτε διαφοροποιείται.

Αντί τοποθέτησης επί των προτάσεων νόμου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ετοιμάζεται μελέτη για αναθεώρηση του ετήσιου τέλους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη.

Μεταξύ των σεναρίων που επεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο είναι η κλιμακωτή επιβολή του τέλους, στη βάση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, για αδρανοποιημένες επιχειρήσεις το τέλος θα είναι μηδενικό. Με το κλιμακωτό τέλος εταιρειών, αναλόγως του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση θεωρεί πως το μέτρο θα είναι πιο στοχεύμενο και η απώλεια εσόδων για το κράτος θα περιοριστεί στα €15 εκατ., ενώ με τις προτάσεις των κομμάτων θα είναι μεγαλύτερο. Οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις του κράτους από την επιβολή του τέλους εταιρειών είναι €41 εκατ., αλλά δεκάδες εταιρείες χρωστούν στο κράτος άλλα €30 εκατ. από απλήρωτα τέλη περασμένων ετών.

Βάσει στοιχείων που κατέχει το υπουργείο παρατηρείται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν μικρής αξίας περιουσιακά στοιχεία αλλά έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών.

Άλλα τον Ιούνιο

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε τέσσερις μήνες διαφοροποιήθηκε η θέση της Κυβέρνησης. Τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, με επιστολή του στα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, εξέφρασε διαφωνία με την κατάργηση ή και τη διαφοροποίηση του τέλους, καθώς, όπως είχε υποστηρίξει, θα επέφερε μεγάλη απώλεια στα δημόσια έσοδα και θα επηρέαζε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Κύκλοι από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θεωρούν πως η Κυβέρνηση προβάλλει την πρόθεση για ετοιμασία νομοσχεδίου ή μελέτης, για να κερδίσει χρόνο και στο μεταξύ το τέλος να συνεχίσει να επιβάλλεται.

Επιμένει η αντιπολίτευση

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για κατάθεση νομοσχεδίου για κλιμακωτή επιβολή του τέλους, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής επιμένει όπως οδηγηθούν στην Ολομέλεια και οι έξι προτάσεις νόμου. Όμως, οι βουλευτές αποφάσισαν να δώσουν πίστωση χρόνου 3-4 μηνών στην Κυβέρνηση και, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν κατατεθεί νομοσχέδιο, θα εγκρίνουν κάποια ή κάποιες από τις δικές τους προτάσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως επιδιώκει αναβολές και παρεμπόδιση της λήψης απόφασης από τη Βουλή. Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων θα πρέπει είτε να μειωθεί είτε να καταργηθεί το τέλος. Μάλιστα, είπε πως στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως η επιβάρυνση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι το θέμα συζητείται από το 2017 και τότε είχε λεχθεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα δινόταν λύση από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαιρέτισε τη θέση της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου, επισημαίνοντας όμως ότι εντός τριών μηνών θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη, καθώς η επόμενη καταβολή του τέλους θα είναι τον Ιούνιο του 2024.

Ο  βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη της.