Σειρά παραπόνων από οργανώσεις που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία και άλλων ειδικών αναγκών ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, κυρίως σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης βαθμού αναπηρίας σε «ήπια», «μέτρια» και «σοβαρή» – που επηρεάζει και τις παροχές κάθε επηρεαζόμενου – αλλά και για την απουσία ειδικής νομοθεσίας, η οποία να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Η εξέταση τεσσάρων αυτεπάγγελτων θεμάτων γύρω από το ίδιο θέμα έγινε παρουσία της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, η οποία παραδέχτηκε πως είναι και η ίδια αποδέκτης παραπόνων που εξετάζονται, όπως είπε, στο σύνολό τους για τυχόν διορθωτικά μέτρα, δηλώνοντας επίσης ανοιχτή για εισηγήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν και επηρεάζουν όλα τα ζητήματα για άτομα με αναπηρία.

Η υφυπουργός εξήγγειλε, μάλιστα, πως σύντομα αναμένεται να γίνει το πρώτο βήμα για θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία, ζήτημα για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τον θεσμοθετημένο και διά νόμου συνομιλητή της Κυβέρνησης για θέματα με αναπηρία, την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός εκτίμησε ότι αρχές του 2024 θα βρίσκεται σε ισχύ ειδική νομοθεσία για Άτομα με Αναπηρίες, που σε πρώτη φάση, όπως συμφωνήθηκε με την ΚΥΣΟΑ, θα αφορά το σκέλος που αφορά στο Νέο Δίκτυο Υπηρεσιών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Προσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ, ο οποίος θεωρείται διεθνώς μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο. Με τη νομοθεσία θα επιχειρηθεί στην ουσία καλύτερος συντονισμός και ολιστική προσέγγιση για παροχή προσωπικών βοηθών για ΑμεΑ.

Άλλο στήριξη, άλλο ΕΕΕ

Σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, και στο πλαίσιο της ίδιας νομοθεσίας, θα επιχειρηθεί και η πλήρης αποδέσμευση των αναπηρικών παροχών από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θέμα για το οποίο, όπως είπε χθες η κ. Ευαγγέλου, άρχισε επίσης διάλογος με την ΚΥΣΟΑ – προς ικανοποίηση αρκετών οργανώσεων, που θεωρούν πως επείγει η διευκρίνιση γύρω από το ζήτημα, καθώς θεωρούν ξεχωριστή και διαφορετική τη στήριξη που πρέπει να παρέχεται σε κάποιους λόγω αναπηρίας από την στήριξη που μπορεί να έχει ένας άπορος συμπολίτης μας.

Ενόψει, πάντως, των όσων λέχθηκαν χθες και κυρίως για τη δέσμευση να θεσπιστεί σύντομα ειδική νομοθεσία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Άντρος Καυκαλιάς κάλεσε την υφυπουργό να «δεσμευτεί» για νέα παρουσία της στην Επιτροπή στις 23 Ιανουαρίου του νέου χρόνου, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί γύρω από τα ζητήματα που εξετάστηκαν χθες με την κ. Ευαγγέλου να συναινεί στο συγκεκριμένο αίτημα.

Σύμβουλοι Ποιότητας για αναβάθμιση υπηρεσιών

Σε σχέση με το σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι υιοθετούνται επιστημονικά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το European Disability Forum το κατατάσσει, μαζί με άλλα συστήματα άλλων χωρών, ως ένα από τα πιο κατάλληλα για αξιολόγηση της αναπηρίας. Διευκρίνισε περαιτέρω πως το Τμήμα δεν εξετάζει την αναπηρία ούτε την αμφισβητεί και πως οι αξιολογητές εξετάζουν τον τρόπο ενσωμάτωσης κάθε ατόμου.

Ανέφερε, όμως, πως, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του συστήματος και εντοπίζοντας αδυναμίες, όπως είπε, που σχετίζονται κυρίως με καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης γιατρών/εξεταστών, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει προχωρήσει σε συνεργασία με Συμβούλους Ποιότητας, οι οποίοι θα υποβάλουν εισηγήσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών και των ελέγχων, ενώ θα ετοιμάσουν και Κώδικα Δεοντολογίας των Αξιολογητών, πέραν του Κώδικα Δεοντολογίας των επαγγελματικών συνδέσμων, ο οποίος δεσμεύει όλους τους γιατρούς στην Κύπρο.

Για το πλαίσιο αξιολόγησης είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση δεν είναι δογματική και πως είναι ανοικτή να ακούσει εισηγήσεις.