Την πρότασή του για ελάφρυνση (μείωση) του πέναλτι του 12% στις συντάξεις όσων αποχωρούν στα 63 τους αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στους κοινωνικούς εταίρους, με τον ίδιο να αποκαλύπτει χθες πως η πρόταση θα επηρεάσει θετικά το 25% των εργαζομένων που αποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια και υπέστησαν τη μείωση.

Αναλογικά, όπως πληροφορούμαστε, θα επηρεαστούν στο ίδιο ποσοστό και οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτούνται στα 63 αντί στα 65.

Ενόψει και της επίσημης παρουσίασης της πρότασης στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παναγιώτου δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό – πως η ελάφρυνση του πέναλτι θα εξαρτάται από τα χρόνια εισφορών κάθε εργαζόμενου, περιλαμβανομένων και κάποιων μονάδων που πιστώνονται σε εργαζόμενους από το κράτος όπως για την περίοδο θητείας στην ΕΦ, περιόδους που λαμβάνει κανείς επίδομα ανεργίας, μητρότητας κτλ.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν αποκάλυψε πόσα θα είναι τα χρόνια αυτά. Σημειώνουμε ότι, σήμερα, όπως υπενθύμισε και χθες ο αναπληρωτής γ.γ. της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου στην Άντρη Δανιήλ και στο philenews podcast, ένας συνταξιούχος για να μπορεί να πάρει σύνταξη στα 63 χρειάζεται να έχει εισφορές 33 χρόνων τουλάχιστον, οπόταν και πάλι υπάρχουν προϋποθέσεις. Επομένως, θεωρείται βέβαιο πως το όριο εισφορών που θα τεθεί για πλήρη κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% θα είναι αισθητά πάνω από τα 33 χρόνια.

Το σηκώνει το ΤΚΑ

Ο υπουργός ανέφερε επίσης χθες πως η πρόταση που επεξεργάζεται δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, ούτε και θα δημιουργεί ανάγκη για αύξηση των εισφορών, πέραν της προγραμματισμένης αύξησης που προβλέπεται με το νέο χρόνο. Ανέφερε ακόμα πως με την πρόταση δεν αλλάζει το όριο συνταξιοδότησης, το οποίο παραμένει στο 65ο έτος της ηλικίας.

Τα «αποκαλυπτήρια» της πρότασης αναμένονται στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως ενημερώθηκαν ήδη τα μέλη του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, στην ατζέντα της συνεδρίασης προστέθηκε ως τρίτο θέμα «η παρουσίαση της πρότασης του ΥΕΚΑ για διαφοροποίηση της αναλογιστικής αναπροσαρμογής της Θεσμοθετημένης Σύνταξης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε άτομα που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος της ηλικίας τους».

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα υπάρξει επίσης ενημέρωση για την αναλογιστική μελέτη του ΤΚΑ, με έτος αναφοράς το 2020, και θα συζητηθεί επίσης η επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εντούτοις, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόταση για την αναλογιστική μείωση του 12%, που επηρεάζει τόσο υφιστάμενους συνταξιούχους, όσο και εν δυνάμει συνταξιούχους, με αρκετούς ήδη να κάνουν υπολογισμούς για την συνταξιοδότησή τους.

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε χθες πως οι επικείμενες αλλαγές θα χρειαστούν και νομοθετική ρύθμιση και πως δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ της πρότασης. Δηλαδή, οι επηρεαζόμενοι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους συνεπεία της ελάφρυνσης που προωθείται δεν θα πάρουν αναδρομικά τις αυξήσεις αυτές, αλλά θα δουν τις απολαβές τους να αυξάνονται μετά την έγκριση και εφαρμογή της πρότασης.