Θετική είναι η πρώτη αντίδραση οικονομολόγων με τους οποίους μίλησε το philenews για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για στήριξη της κοινωνίας, κόστους €196 εκατ.

Ο οικονομολόγος δρ. Στέλιος Πλατής μιλώντας στο philenews σχολιάζει ότι το μείγμα μέτρων είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά κρίνει ότι είναι χαμηλής έντασης και υπήρξε πολύμηνη καθυστέρηση για να ανακοινωθούν και να υπάρξει κάποια ανακούφιση στους πολίτες.

Ο κ. Πλατής επισημαίνει ότι ενώ η Κυβέρνηση εξέφραζε το προηγούμενο διάστημα άρνηση να  εξαγγείλει μέτρα τα οποία δεν θα είχαν στοχευμένο χαρακτήρα, εντούτοις έκανε στροφή, όπως φαίνεται, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα οποία αφορούν την επιδότηση καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος οριζόντια.

Για την επιδότηση επιτοκίων σημειώνει ότι σε μια περίοδο αυξημένων δόσεων έρχεται το μέτρο να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη, καθώς περιλαμβάνονται οικογένειες με ετήσιο εισόδημα €50.000.

Ωστόσο, βλέπει και ένα αρνητικό σημείο. Θα μπορούσε, επισημαίνει, το μέτρο επιιδότησης να επεκταθεί και στα παλαιότερα δάνεια, που μετρούν για παράδειγμα 10 χρόνια ζωής και όχι μόνο για αυτά που έχουν συναφθεί από 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023.

Ο κ. Πλατής δεν παραλείπει να τονίσει ότι βλέπει θετικά και θεωρεί πολύ σημαντικό να αλλάζουν γνώμη αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ειδικά σε μια περίοδο που τα έσοδα του κράτους είναι αυξημένα λόγω της ακρίβειας.

Ο οικονομικός αναλυτής Πάμπος Παπαγεωργίου ανέφερε στο philenews ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι καλά, με την έννοια ότι θα επηρεάσουν κυρίως τους πολίτες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην ακρίβεια. Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε ιδέες από τα κόμματα αλλά και από το Συμβούλιο Οικονομίας, ετοιμάζοντας το πακέτο μέτρων.

Ο κ. Παπαγεωργίου, προχωρώντας ένα βήμα, σημειώνει ότι, ναι μεν τα μέτρα για την ακρίβεια είναι θετικά, αλλά δε μπορούν να εφαρμοστούν επ’ άπειρον, σχολιάζοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για αρκετά χρόνια. 

Άρα, επισημαίνει, το κέντρο βάρους πρέπει να δοθεί και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική, για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, που θα παράγει θέσεις εργασίας και θα έχει καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους.