Πυρετωδώς εργάζεται η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Τους τελευταίους μήνες έχει εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση προσωπικού.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει λάβει την απαιτούμενη τεχνογνωσία από ιδιωτικούς φορείς, εξαιτίας των αλλαγών που προωθούνται. Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας εγκρίθηκε από τη Βουλή επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, αφού προηγουμένως, κατά την εξέλιξη των συζητήσεων στη Βουλή, τα νομοσχέδια «ξεδοντιάστηκαν» από τα κόμματα, με αποτέλεσμα να μην επιφέρουν τις αναμενόμενες δραστικές αλλαγές.

Για την ΕΔΥ η μεταρρύθμιση αποτελεί τεράστια πρόκληση και μεγάλο στοίχημα. Μεταξύ των αλλαγών που θα εφαρμοστούν είναι η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής με την εισαγωγή μετρήσιμων κριτηρίων, με προκαθορισμένες βαρύτητες, και την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας θέσεων που αποκαλούνται «Διατμηματικές Προαγωγές».

Επιπλέον, θα τεθούν σε λειτουργία εξεταστικά κέντρα, με σκοπό την αξιολόγηση των υποψηφίων με σύγχρονες μεθόδους ή και ασκήσεις (γραπτές εξετάσεις ή/και εξετάσεις ικανοτήτων / δεξιοτήτων, ασκήσεις ρόλων, παρουσιάσεις, μελέτες περίπτωσης). Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΕΔΥ θα έχει την εποπτεία της ορθής εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης

Αγορά υπηρεσιών

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή θα επιδιώξει να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για τη σωστή λειτουργία των εξεταστικών κέντρων, καθώς η ίδια δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία.

Ήδη υπέβαλε αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) για να ζητήσει τεχνική βοήθεια στην ανάπτυξη μηχανισμών και δεξιοτήτων για την επιλογή αξιόπιστων συνεργατών, απόκτηση τεχνογνωσίας σε σχέση με τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την επίβλεψη των εξεταστικών κέντρων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η Επιτροπή υπέβαλε αίτημα με τίτλο: «Established procedures and set up of an Examination Centre for the Cyprus Public Service Commission», το οποίο εγκρίθηκε από την DG Reform, με χρηματοδότηση ύψους €500 χιλ. Με την προκήρυξη του έργου, η DG Reform αποφάσισε να κατακυρωθεί η προσφορά στην PwC.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αίτημα περιλήφθηκε στο κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2026 αναμένεται να λάβει κονδύλια ύψους €1.2 δισ.

Υπεγράφησαν συμβάσεις

Για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και αναδόχου εταιρείας για την παροχή υπηρεσιών για αλλαγές και τροποποιήσεις του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος της ΕΔΥ, με σκοπό τη διαχείριση των νέων διαδικασιών πλήρωσης θέσεων που προβλέπονται στη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΔΥ 2024-2026, η προετοιμασία για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί απαιτεί τεράστια προσπάθεια και ανάληψη ενεργειών τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη των πληφοροριακών συστημάτων που λειτουργούν στο Γραφείο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την επιμόρφωση τόσο της ίδιας της Επιτροπής όσο και του προσωπικού για την εφαρμογή των νέων προνοιών της νομοθεσίας και των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή.

Στα θρανία οι αξιολογητές

Στο μεταξύ, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού (ΤΔΔΠ) σε εγκύκλιο του ενημερώνει πως θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για αξιολογητές. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης ή εκπαίδευσης που προωθούνται σε σχέση με τη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων με βάση τους νέους κανονισμούς για το σύστημα αξιολόγησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023 έχει συμβληθεί με την ιδιωτική εταιρεία KPMG για τη διοργάνωση σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα υλοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 για τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας που μετέχουν σε Ομάδες Αξιολόγησης (αξιολογητές), με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, γνώσεων και στάσεων τους σε σχέση με τους νέους κανονισμούς και την εφαρμογή τους.

Σε πρώτο στάδιο τα εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθύνονται στους προϊστάμενους ανεξάρτητων υπηρεσιών, γενικούς διευθυντές υπουργείων / υφυπουργείων και διευθυντές τμημάτων. Στη συνέχεια θα περάσουν από εκπαίδευση τα υπόλοιπα στελέχη – αξιολογητές των οργανισμών της δημόσιας υπηρεσίας (Υφυπουργεία / Υπουργεία / Ανεξάρτητες Υπηρεσίες / Τμήματα).

Πιστοποιητικά από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης

«Οι μαθησιακές δραστηριότητες θα προσαρμόζονται, όπου είναι δυνατό, στις ανάγκες της κάθε ομάδας στόχου και θα επικεντρώνονται στην πρακτική διάσταση της μάθησης, όπου, σε συνέχεια και του ηλεκτρονικού ασύγχρονου προγράμματος που ήδη προσφέρεται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ και το οποίο προτρέπονται όλοι να παρακολουθήσουν πριν συμμετάσχουν στα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και εργαλείων (τεχνικές προσομοίωσης, ομαδικές εργασίες, μελέτες περίπτωσης κτλ), να επιλύσουν ερωτήματα σε σχέση με το νέο σύστημα αξιολόγησης και τη διαδικασία εφαρμογής του, να ενημερωθούν για καλές πρακτικές και εργαλεία επικοινωνίας και ανατροφοδότησης προς τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, με απώτερο στόχο να συμβάλουν στην αλλαγή της κουλτούρας που είναι αναγκαία για την επιτυχή εφαρμογή του νέου συστήματος» προστίθεται στην εγκύκλιο.

Να σημειωθεί πως οι λειτουργοί που θα ολοκληρώνουν την εκπαίδευση θα λαμβάνουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης από την ΚΑΔΔ.

Στην εγκύκλιο τονίζεται και η σημασία της δέσμευσης, πρώτα των οικείων προϊσταμένων αλλά και των υπολοίπων στελεχών, σε σχέση με την έγκαιρη ανταπόκριση για εγγραφή και παρακολούθηση της εκπαίδευσης, καθώς το νέο σύστημα αξιολόγησης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και η πρώτη αξιολόγηση με τους νέους κανονισμούς για το έτος 2023 θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2024.
Συνεπώς, σημειώνεται, οι αξιολογητές πρέπει να είναι σε θέση να το εφαρμόσουν.

Παράλληλα, «η εκπαίδευση στο νέο σύστημα αξιολόγησης έχει περιληφθεί ως ορόσημο στο Σχέδιο Ανάκαμψης, δηλαδή αποτελεί κυβερνητική δέσμευση, για την υλοποίηση της οποίας έχει αναληφθεί συμβατική υποχρέωση για το σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για κάλυψη όλου του πληθυσμού των αξιολογητών, οι οποίες δεν θα επαναληφθούν».