Οι τράπεζες φαίνεται να παραμένουν επιφυλακτικές και ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς τη χορήγηση νέων δανείων, έτσι ώστε να διατηρήσουν χαμηλή την πιθανότητα αύξησης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια στιγμή, επιδιώκουν βιώσιμες επαναδιαπραγματεύσεις δανείων όπου κρίνεται αναγκαίο. Η διττή προσέγγιση των τραπεζών έχει ως στόχο το μετριασμό των κινδύνων και την διασφάλιση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα και οι δανειολήπτες είναι προσεχτικοί στην ζήτηση δανείων. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά, συνέχισε να καταγράφει μείωση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, αν και σε αισθητά μικρότερο βαθμό. Η μείωση ήταν μικρότερη και από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων συνεχίζει να αποδίδεται, σύμφωνα με την Έρευνα, στα αυξανόμενα επιτόκια και στην περαιτέρω επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, όμως, οι προοπτικές της αγοράς κατοικιών είχαν ουδέτερη επίδραση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις συνέχισε να καταγράφει μείωση και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε μικρότερο όμως βαθμό από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και από τις προσδοκίες των τραπεζών, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση στη ζήτηση των εν λόγω δανείων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αντανακλά την αυξητική πορεία των επιτοκίων και τη μειωμένη ζήτηση για χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών/προϊόντων που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, η ζήτηση χρηματοδότησης αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης συνέχισε να αυξάνεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά συνέχισε να καταγράφει σημαντική μείωση και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, στον ίδιο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και τις προσδοκίες των τραπεζών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση της ζήτησης αυτής της κατηγορίας δανείων ήταν και αυτό το τρίμηνο η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τα υψηλότερα επιτόκια και η περαιτέρω μείωση των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.