Σε πρώτη φάση η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναμένεται να στερήσει 140 χιλ. περίπου Ισραηλινούς τουρίστες μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και του χρόνου τότε θα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τον τουρισμό. Αυτό παραδέχεται σε συνέντευξη του στον «Φ» ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ο οποίος προχωρά και σε μια πρώτη ανασκόπηση της φετινής χρονιάς και καταγράφει και τις ενέργειες που γίνονται προς άλλες αγορές ήδη εάν χαθεί η δεύτερη αγορά του τουρισμού όπως και τα προβλήματα που ο ίδιος εντοπίζει στην περιοχή Περνέρα, θέμα που απασχόλησε πρόσφατα και τη Βουλή.

Φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος άλλης μιας τουριστικής χρονιάς. Πώς κρίνετε τα πράγματα μέχρι στιγμής;

Θεωρώ ότι διανύουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά. Aυτό φαίνεται και από τις μέχρι στιγμής αφίξεις, οι οποίες καταγράφουν μια αύξηση της τάξης του 23,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 3.130.000 αφίξεις (μέχρι και τον Σεπτέμβριο). Ουσιαστικά έχουμε ισοφαρίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο την επίδοση του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και με τα έσοδα τα οποία καταγράφουν άνοδο της τάξης του 26.9%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τις αφίξεις λαμβάνοντας υπόψη ότι μια σειρά από αγορές καταγράφουν άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι η μεγαλύτερη μας αγορά, που καταγράφει μια άνοδο της τάξης του 7,9%, η αγορά της Γερμανίας την οποία εδώ και χρόνια προσπαθούμε να μεγαλώσουμε που καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 8,3%, η αγορά της Ελβετίας την οποία θεωρώ μια πολύ σημαντική αγορά που καταγράφει αύξηση 51%, η αγορά της Πολωνίας που είναι μια αγορά που ανεβαίνει με πολύ γοργούς ρυθμούς και έχει ξεπεράσει ήδη τις 200 χιλ. αφίξεις και έχει άνοδο της τάξης του 68%, ενώ μας ευχαριστεί το γεγονός ότι οι τρεις από τις τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες επίσης καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Αξιοσημείωτη βεβαίως είναι η επίδοση της αγοράς του Ισραήλ που έχει φτάσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τις 368.000 αφίξεις αλλά και η αύξηση από άλλες αγορές που θεωρούνται μικρότερες.

Σε σχέση με το 2019 που είναι ως γνωστό το έτος ρεκόρ καταγράφεται μια μικρή μείωση της τάξης του 3,8%. Με απλά λόγια είμαστε πολύ κοντά στην επίδοση του 2019, αλλά δυστυχώς ο πόλεμος μας παίρνει λίγο πίσω, υπό την έννοια ότι χάνουμε την αγορά του Ισραήλ, η οποία πέρσι την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου κατέγραψε 69 χιλ. αφίξεις. Εφέτος αναμέναμε κάτι περισσότερο από το διπλάσιο, αλλά η συγκεκριμένη αγορά ουσιαστικά χάθηκε με την έναρξη του πολέμου.

Έχουμε επηρεαστεί δηλαδή σοβαρά από την κατάσταση στο Ισραήλ;

Βεβαίως και έχουμε επηρεαστεί, υπό την έννοια ότι έχουμε χάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά, με κίνδυνο, εάν δεν τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος, να έχουμε και σοβαρές απώλειες και τη νέα χρονιά. Το ευτυχές είναι ότι μέχρι σήμερα και αναφέρομαι στην περίοδο από την 7η Οκτωβρίου που άρχισε η νέα ανάφλεξη και μέχρι σήμερα είναι ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι άλλες αγορές, δεν καταγράφουμε σημαντικές ακυρώσεις κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας εκπέμπει ένα προφίλ πολύ ασφαλούς προορισμού. Είναι πολύ σημαντικό το ότι δεν καταγράφουμε σημαντικές απώλειες αφίξεων από τις άλλες χώρες.

Θα είναι σημαντική απώλεια η αγορά του Ισραήλ εάν δεν κλείσει το θέμα του πολέμου;

Βεβαίως και θα είναι απώλεια, καθότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά. Μία αγορά η οποία δίνει λύσεις οριζοντίως σε ολόκληρη την Κύπρο. Το πιο σημαντικό είναι ότι αναφερόμαστε σε μια αγορά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με μέση διάρκεια παραμονής τις 4,3 μέρες, που ουσιαστικά είναι μια αγορά που μας δίνει κάτι που κυνηγούσαμε εδώ και χρόνια, τις λεγόμενες μικρές εξορμήσεις από τις γειτονικές χώρες και μάλιστα σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Δεν υπάρχει άλλη αγορά με αντίστοιχο προφίλ. Η επόμενη αγορά σε σχέση με τη διάρκεια παραμονής είναι η αγορά του Λιβάνου, η οποία επίσης έχει επηρεαστεί, οπότε ναι, η αγορά του Ισραήλ εάν συνεχιστεί ο πόλεμος και την απωλέσουμε πλήρως θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Να ευχηθούμε ο πόλεμος να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εαν γίνεται και σήμερα, καθώς συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα, καταγράφονται απώλειες ανθρώπινων ζωών, που είναι ό,τι πιο δυσάρεστο.

Τι κάνουμε για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν; Απευθυνόμαστε σε άλλες αγορές;

Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις προς άλλες αγορές, κάναμε κινήσεις και στην αγορά της Σκανδιναβίας και στην αγορά της Γαλλίας και για την αγορά της Γερμανίας έχουμε ανοίξει συζητήσεις και εννοείται ότι συζητούμε αδιάκοπα με την αγορά της Βρετανίας, αλλά και με άλλες αγορές, όπως με την ελβετική κ.α. Την ίδια στιγμή, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις πτήσεις που συνδέουν τη χώρα μας με τη Μέση Ανατολή.

Προσφάτως διοργανώσατε ένα συνέδριο σε συνεργασία με το CSTI. Πώς προέκυψε και γιατί αναλάβατε αυτή την πρωτοβουλία;

Ναι, διοργανώσαμε ένα συνέδριο με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού. Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης που είχα με τον σύνδεσμο τον περασμένο Ιούνιο. Προσωπικά, θυμόμουν τις πρωτοπόρες δράσεις του συνδέσμου πριν από αρκετά χρόνια, όπως για παράδειγμα την εκστρατεία για μείωση του πλαστικού στα ξενοδοχεία της χώρας μας και στις τουριστικές περιοχές γενικότερα. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να συνεργαστούμε για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου, με σκοπό την ενημέρωση της τουριστικής κοινότητας της χώρας μας για όλα αυτά που ελλοχεύουν από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Είναι πραγματική απειλή η κλιματική αλλαγή για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και πρέπει να το αντιληφθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να λάβουμε μέτρα και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά και η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και ο κάθε κρατικός φορέας ξεχωριστά.