Πενταετές πλάνο για έργα €295 εκατ. στην ελεύθερη Αμμόχωστο έχουν καταρτίσει οι Δήμοι και οι κοινότητες, που θα διεκδικήσουν, μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), μεγάλες αναπτύξεις με στόχο την αντιμετώπιση της εποχικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Ο σχεδιασμός των τοπικών Αρχών έχει παρουσιαστεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά την διάρκεια της πανεπαρχιακής συγκέντρωσης του ΕΒΕΑ στην Αγία Νάπα στις 19 Οκτωβρίου, εξήγγειλε έργα και μέτρα για αντιμετώπιση της εποχικότητας. «Ανακοίνωσε αρκετά πράγματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είμαστε ικανοποιημένοι αλλά χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια επειδή η ελεύθερη Αμμόχωστος κινδυνεύει να μείνει ο φτωχός συγγενής» ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Αυγουστίνος Παπαθωμά, υποδεικνύοντας πως θα είναι καταστροφικό εάν η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου παραμείνει πίσω στην ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες. «Εάν ξεφύγει η μία επαρχία από την άλλη θα δημιουργηθούν ανισότητες, που δύσκολα θα μπορούν να γεφυρωθούν κι αυτό θα προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα. Εμείς δεν θέλουμε απότομη ανάπτυξη, θέλουμε να είναι όλα μελετημένα για ν’ αποφύγουμε πράγματα που έγιναν σε άλλες επαρχίες».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπέδειξε πως κατά την πενταετία 2018-2023 από τα €2,7 δισ. που διατέθηκαν για έργα, μόλις το 7% κατέληξε στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, όπως είπε, διέθεσε €190 εκατ. για 81 έργα στην ελ. Αμμόχωστο σε σύγκριση με €1,3 δισ. στη Λευκωσία για 227 έργα, €528 εκατ. στη Λεμεσό για 206 έργα, €275 εκατ. στη Λάρνακα για 139 έργα και €340 εκατ. στην Πάφο για 117 έργα. «Το ύψος των κονδυλίων που δόθηκαν ή εγκρίθηκαν για έργα στην ελ. Αμμόχωστο είναι πολύ χαμηλό, την ώρα που συνεισφορά της επαρχίας στο ακαθάριστο τουριστικό προϊόν ξεπερνά το 40%», πρόσθεσε.

Τα έργα που προτείνονται για την πενταετία 2024-2028

Σε τέσσερις άξονες κινούνται τα έργα που διεκδικεί η περιοχή για την πενταετία 2024-2028, που έχουν σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, την αντιμετώπιση της εποχικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα έργα που προτείνονται, τα οποία όπως προαναφέρθηκε κοστολογήθηκαν στα €295 εκατ., αφορά στη βελτίωση του κακού οδικού δικτύου της περιοχής, στο οποίο αποδίδονται και οι πολλές τροχαίες συγκρούσεις και τα θανατηφόρα δυστυχήματα, που σημειώνονται κυρίως σε κοινότητες. Τα έργα αυτά, που εκτιμήθηκαν στα €127 εκατ., αφορούν στη βελτίωση δρόμων και των οδικών αρτηριών που ενώνουν τις κοινότητες. «Είναι πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας, η οποία είναι επίπεδη και άρα το κόστος ανά χιλιόμετρο δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο σε άλλες περιοχές. Πρέπει να διορθωθεί το οδικό δίκτυο για να διευκολυνθούν οι διακινήσεις στην περιοχή και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η βελτίωση του οδικού δικτύου θα σώσει ζωές κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση», υπέδειξε ο κ. Παπαθωμά. 

Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της περιοχής, που πιστεύεται πως θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας, είναι η προσέλκυση επενδύσεων μέσω εταιρειών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους την Κύπρο.

Γι’ αυτόν το λόγο ζητείται από το κράτος η διάθεση κρατικής γης €3 εκατ. και η κήρυξή της ως ζώνη ειδικής ανάπτυξης. «Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν υπάρχει και πλέον έρχονται επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους τους στην Κύπρο. Αυτό έχει κάποια αρνητικά, επειδή αυξάνονται οι τιμές στα ακίνητα, ωστόσο φέρνει και ευκαιρίες ανάπτυξης. Στην ελ. Αμμόχωστο, εξ’ όσων γνωρίζω, δεν ενδιαφέρονται να έρθουν τέτοιες επιχειρήσεις και πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Μια πρώτη απάντηση είναι πως στην περιοχή δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχει σχολεία και ούτε αρκετά νοσηλευτήρια. Εμείς βρήκαμε κρατική γη σε διάφορες περιοχές και θέλουμε να έρθει το κράτος να δώσει μακροπρόθεσμες μισθώσεις, προκειμένου να κτιστούν υποδομές για προσέλκυση τέτοιων επιχειρήσεων, όχι για να αδικηθούν οι υπόλοιπες πόλεις, αλλά για να είναι ισόνομη η ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Παπαθωμά.

Ζητείται αναθεώρηση των Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων

Επιπρόσθετα ζητείται η αναθεώρηση των Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων, ώστε να συνάδουν με το Τοπικό Σχέδιο, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί από το 2016. Ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι υπέρ της ανέγερσης πύργων «πάνω» στη θάλασσα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπέδειξε πως «όπως είναι τώρα τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν σχεδόν καθόλου αναπτύξεις. Εμείς ζητήσαμε αναθεώρηση ώστε να υπάρξει ανάπτυξη που να συμβιώσει και να συνυπάρξει με το περιβάλλον».

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος των φορέων της περιοχής είναι η δημιουργία κρατικής πανεπιστημιακής σχολής και η προσέλκυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γι’ αυτό προτείνεται η μετατροπή του νοσοκομείου Αμμοχώστου σε πανεπιστημιακό και η δημιουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων είτε για Διοίκηση Επιχειρήσεων/Ξενοδοχείων, είτε Ναυτικών Επαγγελμάτων, είτε Περιβάλλοντος και Γεωπονίας, με κόστος και για τα δύο, όπως αναφέρεται, τα €35 εκατ. «Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια με το ΤΕΠΑΚ και ξεκινήσαμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε να φέρουμε κρατική πανεπιστημιακή σχολή στην επαρχία, όπως έγινε με την Πάφο, είτε με το ΤΕΠΑΚ, είτε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν -όχι να λύσουν- αλλά να συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση του φαινομένου της εποχικότητας και ταυτόχρονα να κρατήσουν τους νέους στην επαρχία», υπογράμμισε ο κ. Παπαθωμά, σημειώνοντας πως θα δώσουν ζωή στην περιοχή. «Αυτό θα προσφέρει την ευκαιρία σ’ ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, να μην κλείσει τον χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ζωή κι έτσι ο κόσμος δεν θα βρίσκεται στην ανεργία. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον κόσμο για να δουλεύει, δηλαδή να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Είναι κάτι που ανακοίνωσε και στην πανεπαρχιακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ελπίζουμε να εφαρμοστεί σύντομα».

Ζητούν υποδομές για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Σ’ ό,τι αφορά στον τουρισμό ζητείται η δημιουργία υποδομών για υποδοχή θρησκευτικού τουρισμού, η δημιουργία υποδομών αγροτικού τουρισμού σε έξι κοινότητες, η ανέγερση Συνεδριακού Κέντρου για προσέλκυση διεθνών συνεδρίων και η κατασκευή παραδοσιακού χωριού. Το συνολικό κόστος των έργων για τον τουρισμό ανέρχονται σε €33 εκατ.  

Οι Δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής προτείνουν ακόμα τη διάθεση κονδυλίου €20 εκατ. για τη δημιουργία μουσείων (αρχαιολογικό, ιστορικό, ναυτικό-γεωλογικό), την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου στη Δερύνεια κόστους €10 εκατ., κλειστό γυμναστήριο €10 εκατ., δημοτικά πάρκα €20 εκατ., την κατασκευή ανοικτού αμφιθέατρου στην Αγία Νάπα που θα στοιχίσει €7 εκατ. και τη δημιουργία Επαρχιακού Διοικητικού Κέντρου κόστους €10 εκατ. Επίσης, ζητούν αναβάθμιση αθλητικών χώρων, που κοστολογήθηκε στα €10 εκατ. καθώς και κατασκευή και αναβάθμιση υποδομών κέντρων φιλοξενίας τρίτης ηλικίας και παιδιών με αναπηρίες με εκτιμώμενο κόστος τα €10 εκατ.