Στο ενδιαφέρον της εταιρείας για συμμετοχή το 2014 στην αδειδότηση για τα τεμάχια της ΑΟΖ και στην απάντηση από την τότε κυβέρνηση ότι ενδιαφέρονται «για κολοσσούς και όχι νεοσσούς», ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα με τους κολοσσούς που επιλέχθηκαν, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ENERGEAN Κωνσταντίνος Νικολάου μιλώντας στο 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο με τίτλο Κύπρος: Ώρα έργων για την ενέργεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Energean και την ενίσχυση της θέσης της στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σημείωσε ότι το 2017 ενδιαφέρθηκαν να πουλήσουν φυσικό αέριο στην Κύπρο από τα κοιτάσματά τους στο Ισραήλ και η απάντηση που πήραν ήταν ότι οι ανάγκες της χώρας θα ικανοποιηθούν με την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου με μια μονάδα στο Βασιλικό.

Πρόσθεσε ότι το 2019 η ΡΑΕΚ έκανε δημόσια διαβούλευση για την αγορά φυσικού αερίου, ωστόσο παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε από αγοραστές για φυσικό αέριο από την ENERGEAN αυτό δεν έγινε, επειδή στην Κύπρο δεν άνοιξε η ανταγωνιστική αγορά σε αυτό τον τομέα.

Πριν από ένα χρόνο πρόσθεσε, ήρθαν με πρόταση να φέρουν αέριο στην Κύπρο και να το υγροποιήσουν στην Κύπρο μαζί με τη Vitol αλλά και αυτή η πρόταση κόλλησε, όπως είπε.

Με την παρούσα Κυβέρνηση είπε και το ενεργειακό εργαστήρι που έγινε τον περασμένο Μάιο, εξέφρασαν ενδιαφέρον για ακόμα μια φορά και αναμένουν, όπως είπε, από το μονοπώλιο της Κύπρο να προκηρύξει διαγωνισμό για να προμηθευτεί φυσικό αέριο.

Εξέφρασε προβληματισμό για την μονωπολιακή αυτή αγορά στην Κύπρο η οποία, όπως είπε, έχει τις υποδομές όλες, κάνει τους διαγωνισμούς και υπάρχει προστατευτισμός. Διερωτήθηκε πώς μπορεί μια εταιρεία να λειτουργήσει σε αυτό το περιβάλλον, ενώ ανέφερε ότι αναμένουν λύσεις.

Από πλευράς του ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Διευθύνων Σύμβουλος της EC Natural Hydrocarbons Company LTD Charles Έλληνας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αν συνεχίσουν θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μια μακροχρόνια σύγκρουση θα μπορούσε να καθυστερήσει τα έργα και τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις και να προκαλέσει αμφιβολίες και ανησυχίες στο μυαλό των επενδυτών ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι πολύ υψηλός.

Όσον αφορά τις συνομιλίες Κύπρου –Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δικαιολογημένα επιδιώκει βελτιώσεις στο σχέδιο ανάπτυξης. Ωστόσο όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως ότι το «ρολόι» για τα ορυκτά καύσιμα έχει αρχίσει να κτυπά αντίστροφα και αν αναμένουν ίσως να υπάρξουν κίνδυνοι.

Σημείωσε ότι πλέον η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι το επίκεντρο προσοχής για την Chevron και την ExxonMobil, ενώ μια ρήξη με την Chevron θα μπορούσε να αποτρέψει και άλλες εταιρείες, όπως την ΕΝΙ που θα προτείνει παρόμοιο σχέδιο για το κοίτασμα «Κρόνος».   Παράλληλα έκανε λόγο για πιθανές ανεπιθύμητες πολιτικές πολυπλοκότητες. Διερωτήθηκε ποια θα είναι η εναλλακτική αν η Κύπρος κλείσει την πόρτα στο σχέδιο της  Chevron. Ενδέχεται όπως είπε, να μην μπορεί η Κύπρος να βασιστεί σε επιλογές που αφορούν το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

KYΠΕ