Μπορεί πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών να ενημέρωσε τη Βουλή πως επεξεργάζεται δικό του νομοσχέδιο για αλλαγές στο ετήσιο τέλος των 350 ευρώ στις εταιρείες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι βουλευτές δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να περιμένουν το νομοσχέδιο.

Γι’ αυτό και τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποφάσισαν χθες κατά πλειοψηφία να προωθήσουν στην Ολομέλεια όλες τις προτάσεις νόμου που υπάρχουν για το θέμα, κάποιες εκ των οποίων τερματίζουν εντελώς το τέλος των 350 ευρώ και άλλες το διαφοροποιούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι προτάσεις νόμου θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η ατζέντα για την αυριανή Ολομέλεια έχει ήδη καταρτιστεί.

Υπενθυμίζουμε πως για το θέμα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν προτάσεις και εισηγήσεις για κατάργηση του τέλους ή για διαφοροποίησή του, προκειμένου να επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες και όχι οριζόντια και στον ίδιο βαθμό όλες, χωρίς όμως να υπάρξει εξέλιξη.

Πρόσφατα, κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως το θέμα μελετάται, με στόχο να ετοιμαστεί μια πρόταση για κλιμακωτή επιβολή του τέλους εταιρειών, στη βάση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και πως θα κατατεθεί σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κάποιοι ανέμεναν το νομοσχέδιο ακόμα και χθες, ενώ ορισμένοι εκ των βουλευτών ήταν υπέρ να υπάρξει αναμονή ακόμα και λίγων μηνών, αφού γίνεται μελέτη από το ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, μειοψήφησαν. Ως εκ τούτου, το θέμα αναμένεται, όπως αναφέραμε, να απασχολήσει την Ολομέλεια από βδομάδας.

Όπως γράψαμε ξανά, βάσει στοιχείων που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Ενέργειας, οι μέσες ετήσιες εισπράξεις από το κράτος μέσω του ετήσιου τέλους κυμαίνονται μεταξύ €40 εκατ. και €50 εκατ.

Το τέλος των 350 ευρώ επιβλήθηκε προ τρόικας, στο πλαίσιο πακέτου μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί ότι με την πρόταση που θα ετοιμαστεί και που όλα δείχνουν πως δεν θα την αναμένει η Βουλή, το κράτος θα χάσει έσοδα, αλλά στόχος είναι η ετήσια απώλεια να περιοριστεί στα 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Το τέλος πρέπει να πληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και υπήρξαν χρονιές που δόθηκε και παράταση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εφόρου Εταιρειών, κάθε χρόνο, μέχρι και την 30ή Ιουνίου, όλες οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν ετήσιο τέλος ύψους τριακοσίων πενήντα ευρώ (€350).

Εταιρεία που καθυστερεί να πληρώσει το ετήσιο τέλος μέχρι την ημερομηνία αυτή αλλά το καταβάλλει εντός δύο (2) μηνών (δηλαδή μέχρι την 31η Αυγούστου), υπόκειται σε επιβάρυνση ύψους δέκα τοις εκατό (10%), ενώ εταιρεία που καθυστερεί, αλλά καταβάλλει το ετήσιο τέλος μέσα σε περίοδο πέντε (5) μηνών από την 30ή Ιουνίου, υπόκειται σε πρόσθετη επιβάρυνση 30%.