Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, το οποίο εντάσσεται στο πακέτο μέτρων για ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, με σκοπό να εγκριθεί πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε μεταξύ άλλων να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του, καθώς επίσης να επιτευχθεί η κατάλληλη οργανωτική δομή και προϋποθέσεις διακυβέρνησης, στη βάση καλών πρακτικών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης εξήγησε ότι σκοποί του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του βασικού νόμου, ώστε για σκοπούς αναδιάρθρωσης να δύναται να διοριστεί διαμεσολαβητής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. σε τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση κατά την ημ/νία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου. Οι χρεώστες μπορούν να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εντός 6 μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου,

Β. σε πιστωτική διευκόλυνση η οποία πωλήθηκε σε Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων,

Γ. σε πιστωτική διευκόλυνση ύψους μέχρι €350.000, που εξασφαλίζεται από επαγγελματική στέγη.

Είπε, επίσης, πως το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταρρύθμιση της υφιστάμενης δομής του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.

Σύμφωνα το νομοσχέδιο, το ΔΣ του Φορέα θα αποτελείται από 7μελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους Υπουργείων (2 από ΥΠΟΙΚ, 1 από ΥΕΕΒ), 3 εκπροσώπους των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, κατόπιν κοινής εισήγησης των Συνδέσμων που τους εκπροσωπούν (Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, Σύνδεσμος ΚΕΠΕΥ, Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών) και 1 εκπρόσωπο των καταναλωτών κατόπιν εισήγησης των συνδέσμων που εκπροσωπούν τους καταναλωτές).

Τα έξοδα του Φορέα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως με το νομοσχέδιο γίνεται σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2010 ΕΩΣ ΤΟΥ 2020