Μπορεί το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να περιλαμβάνεται στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο δεν είχε ξεκαθαρίσει χθες εάν τελικά θα συζητηθεί και πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Τα συγκυβερνώντα κόμματα επιθυμούν -και ζήτησαν- να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, για να μεταφέρουν κάποιες επιφυλάξεις τους αλλά και τις θέσεις τους ευρύτερα για τα νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν.

Χθες τα κόμματα της συγκυβέρνησης βρίσκονταν στο ακουστικό, χωρίς ωστόσο να διευθετηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Οι επιφυλάξεις τους για το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο αφορούν τη μη συμπερίληψη των δανειοληπτών που έχουν ως εξασφάλιση αγροτεμάχια στους δικαιούχους που θα μπορούν να προσφύγουν στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία στα δικαστήρια, διατηρούν επιφυλάξεις γιατί δεν καθορίζεται η χρονική περίοδος εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων ενώ δεν θα μπορούν να απευθύνονται στη δικαιοσύνη οι δανειολήπτες με ενυπόθηκα ακίνητα που αποτελούν επαγγελματική στέγη, καθώς και αγροτεμάχια.

Λόγω της μη πραγματοποίησης της συνάντησης, αρμόδια πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο να μην εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τελειώνει ο χρόνος

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς το αργότερο που μπορεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοθετικού πακέτου για τις εκποιήσεις στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είναι στις 24 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Δεκεμβρίου. Βάσει του κανονισμού της Βουλής, θα πρέπει να ολοκληρώνεται η συζήτηση των νομοσχέδιων στις επιτροπές δύο εβδομάδες πριν τεθούν στην Ολομέλεια.

Στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το σύνηθες νομοθετικό έργο, καθώς στις 11 του μήνα θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.

Συνεπώς, λόγω των πιο πάνω δεδομένων, θα πρέπει το νομοσχέδιο για τον Επίτροπο να εγκριθεί άμεσα από το Υπουργικό Συμβουλίου, για να μπορεί η αρμόδια επιτροπή να το εξετάσει. Υπενθυμίζεται πως τέλος του χρόνου εκπνέει το πάγωμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων κύριων κατοικιών αξίας €350 χιλ., το οποίο παρέτειναν οικειοθελώς οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Οι προτάσεις

Πέραν των δύο νομοσχεδίων, στην Ολομέλεια, αύριο Πέμπτη, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσουν δύο προτάσεις νόμου. Σκοπός των προτάσεων είναι η διεύρυνση αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, εντός 45 ημερών, μεταξύ ενυπόθηκου δανειστή και ενυπόθηκου οφειλέτη αναφορικά με το ύψος του ποσού που δηλώνει ο ενυπόθηκος δανειστής στην ειδοποίηση «ΙΑ» κατά την εκποίηση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000.

Σύμφωνα με τις προτάσεις νόμου δικαίωμα για προσφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αποκτούν όλοι οι ενυπόθηκοι οφειλέτες των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), με κύρια κατοικία μέχρι €350.000.

Επιπρόσθετα, προβλέπουν ότι οι ενυπόθηκοι οφειλέτες νέων ΜΕΔ που δεν συνεργάζονται με τα αδειοδοτημένα ιδρύματα, όπως ορίζει ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας, δεν μπορούν να προσφύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο (δεν θεωρούνται επιλέξιμοι οφειλέτες).

Τόσο τα συγκυβερνώντα κόμματα, όσο και η Κυβέρνηση, θεωρούν πως με τις προτάσεις νόμου μπορούν να καλυφθούν γρήγορα κάποια ζητήματα, καθώς εάν αυτά αποτυπώνονταν σε νομοσχέδια θα υπήρχε καθυστέρηση.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου στην οποία αποτυπώνεται ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση των ΜΕΔ, υπάρχει κάποια δυσφορία στα συγκυβερνώντα κόμματα γιατί δεν την αποδέχεται το Υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στην επιστολή που προώθησε στους αρχηγούς του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, με την οποία ξεκαθάριζε πως τα συγκεκριμένα νομοθετήματα -που ετοίμασε η Κυβέρνηση και οι προτάσεις που ενέκρινε το ΥΠΟΙΚ- είναι τα μόνα που θα πρέπει να προωθηθούν προς ψήφιση από τη Βουλή.