Το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, σχολίασε στο philenews podcast, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, λέγοντας ότι είναι δόκιμος ο ρόλος του επιτρόπου. Σίγουρα πρέπει να βρεθεί μια λύση, ανέφερε, θυμίζοντας ότι το πρόβλημα με τα ΜΕΔ άρχισε από το 2013 και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Ο επίτροπος δεν είναι εκεί για να τιμωρήσει τις τράπεζες αναφέρει ο κύριος Πλατής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα διαφορών και μπλοκάρει το σύστημα όταν ο δανειολήπτης προσπαθεί καλοπροαίρετα να υπολογίσει την πραγματική του οφειλή, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές  χρησιμοποιούν τη διαδικασία για να μην καταβάλουν τις οφειλές τους.

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής εξήγησε ότι, χρηματοοικονομικός επίτροπος υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες. Τα περισσότερα δάνεια σημείωσε, περνούν στα χέρια οργανισμών πολλών εκατομμυρίων και ο ιδιώτης δανειολήπτης, δεν έχει την οικονομική  δύναμη να πολεμήσει τον κολοσσό, ενώπιον ενός συστήματος απονομής δικαιοσύνης, το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο κακής κριτικής για τον χρόνο και τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη.