«Στον αέρα» βρίσκονται, κατά καιρούς, προσωπικά δεδομένα πολιτών, οι οποίοι καταφεύγουν στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία κάνει σχετική αναφορά σε επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με την ευκαιρία συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά τις πολυκατοικίες και γενικά τις κοινόκτητες οικοδομές.

Ρίχνουν ματιές και άσχετοι τρίτοι

Στην επιστολή της κ. Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, αναφέρονται και τα ακόλουθα σχετικά με το πιο πάνω θέμα: «Επιθυμώ να αναφέρω ότι το Γραφείο μου έγινε κατ’ επανάληψη δέκτης παραπόνων και καταγγελιών για κοινοποίηση εγγράφων με προσωπικά δεδομένα σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (φαξ) στο χώρο εργασίας, όπου αποκαλύφθηκαν προσωπικά δεδομένα των καταγγελλόντων σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα».

Η σχετική αναφορά έγινε στο πλαίσιο πρόνοιας του υπό συζήτηση νομοσχεδίου το οποί αναφέρει ότι: «Η διεύθυνση ή η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεομοιότυπου που δηλώνεται, ή και γνωστοποιείται από τον ιδιοκτήτη (πχ. Ενός διαμερίσματος) στη Διαχειριστική Επιτροπή σε περιπτώσεις που χρήζει ενημέρωσης ή επικοινωνίας ή ειδοποίησης δυνάμει των διατάξεων του Νόμου και Εσωτερικών Πρότυπων Κανονισμών ή Εσωτερικών Κανονισμών της κοινόκτητης οικοδομής, θεωρείται ως νομότυπη για σκοπούς κλήσης και επίδοσης».

Στείλτε καλύτερα email

Εισηγούμαι, αναφέρει η Επίτροπος, όπως ληφθεί υπόψιν η ανησυχία του Γραφείου μου με σκοπό να δηλώνονται / συλλέγονται συγκεκριμένα για τους σκοπούς επικοινωνίας για επίδοση μόνο τα προσωπικά συμβατικά ή ηλεκτρονικά μέσα του ιδιοκτήτη.

Και η κ. Νικολαΐδου, προσθέτει: «Γενικά, σχετικά με την ανάρτηση εγγράφων / ειδοποιήσεων / πρακτικών στην κοινόκτητη οικοδομή (κοινόχρηστους χώρους), εισηγούμαι όταν η σχετική ειδοποίηση αφορά στην αποκάλυψη και /ή διάδοση προσωπικών δεδομένων σε τρίτους / επισκέπτες, όπως αποφεύγεται ως δυσανάλογη, εφόσον υπάρχουν διάθεσιμοι άλλοι τρόποι ενημέρωσης λιγότερο παρεμβατικοί.

Όχι ως τη δευτέρα παρουσία

Η Επίτροπος τονίζει επίσης, πως «θα πρέπει να καθοριστεί το μέγιστο χρονικό διάστημα διατήρησης των αρχείων / εγγραφών / μητρώων τόσο από τις Διαχειριστικές Επιτροπές όσο και από την Υπηρεσία δεδομένου ότι η τελευταία συλλέγει, επεξεργάζεται και τηρεί προσωπικά δεδομένα».

Συνεχίζει υποδεικνύοντας, πως «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το χρονικό διάστημα να είναι το απολύτως απαραίτητο σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς των σχετικών πράξεων επεξεργασίας».

Ρυθμίστε το να ξεγνοιάσουμε

Εισηγείται δε, όπως δεν αφεθεί στις Διαχειριστικές Επιτροπές να αποφασίζουν το χρόνο τήρησης των αρχείων τους αλλά να ρυθμιστεί ενιαία στο Νόμο και το Παράρτημα I (Πρότυποι Κανονισμοί Καν. 49)».

Η Επίτροπος εισηγείται επίσης όπως στη νομοθεσία προστεθεί και το ακόλουθο άρθρο: «Οποιαδήποτε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του παρόντος νόμου η οποία πραγματοποιείται από την Υπηρεσία ή τη Διαχειριστική Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης μητρώων και της πρόσβασης σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι καταχωρισμένα και τηρούνται από άλλες Δημόσιες Αρχές ή την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών, θα πρέπει να γίνεται μόνο για τους συγκεκριμένους σκοπούς και να είναι σύμφωνη με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και τον περί Προστασίας των Φυσικών Προσώπων έναντι της Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών Νόμο του 2018, Νόμο 125(Ι)/2018.».

Και οι τράπεζες στο παιγνίδι;

Σχετικά με την πρόνοια ενημέρωσης τραπεζών ως προς την πτυχή της εξόφλησης κοινοχρήστων (προτού γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου) η Επίτροπος αναφέρει: «Σχετικά με την εξουσία της Διαχειριστικής Επιτροπής, μετά από αίτηση ιδιοκτήτη ή οποιουδήποτε κατάλληλα από αυτόν εξουσιοδοτημένου προσώπου ή πιστωτικού ιδρύματος το οποίο έχει συμφέρον σε μονάδα της κοινόκτητης οικοδομής, οφείλει να εκδώσει γραπτές βεβαιώσεις καταβληθείσας συνεισφορά και πιστοποιητικό εξόφλησης κοινοχρήστων, παρακαλώ όπως διευκρινιστεί αν και με ποιο τρόπο το πιστωτικό ίδρυμα θα τεκμηριώνει το συμφέρον του σε μονάδα κοινόκτητης οικοδομής, εκτιμώντας ότι όλες οι διαδικασίες συλλογής, κοινολόγησης και γενικά όλες οι ροές και πράξεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από και προς τις Διαχειριστικές Επιτροπές θα πρέπει να είναι διαφανείς, σύννομες και σύμφωνες με τον Κανονισμό».