Αίρονται οι χρονικοί περιορισμοί στις αποσπάσεις των εργαζομένων στην κρατική μηχανή, σύμφωνα με δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα οποία η εκτελεστική εξουσία εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, τα νομοσχέδια θα δώσουν και πρόσθετα εργαλεία για κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.

Με τα νομοσχέδια θα καταργηθεί ο περιορισμός της απόσπασης των τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μόνο για τρία χρόνια και θα αφορά το μόνιμο προσωπικό και στους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα, σήμερα κάποιος ο οποίος εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αποσπαστεί μόνο για τρία χρόνια, για παράδειγμα στη Βουλή, ενώ μπορεί να ανανεώσει την απόσπασή του για άλλα τρία χρόνια.

Εξάλλου, εργαζόμενος της ΑΗΚ μπορεί να μετακινηθεί για 3 συν 3 χρόνια στο Υπουργείο Μεταφορών ή αντίστροφα. Ουσιαστικά σήμερα οι νόμοι παρέχουν τη δυνατότητα απόσπασης δημόσιου υπαλλήλου σε οργανισμό δημοσίου δικαίου, και αντίστροφα, δηλαδή εργαζόμενου σε ημικρατικό οργανισμό και όχι μόνο στο Δημόσιο, καθώς η απόσπαση εργαζομένων από τον ένα οργανισμό δημοσίου δικαίου για σκοπούς κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών ή και για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων.

Με τα νομοσχέδια, αν εγκριθούν, οι αποσπάσεις θα μπορούν να γίνονται χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την απόσπαση εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων από τη δημόσια υπηρεσία σε οργανισμό δημοσίου δικαίου και αντίστροφά.

Για την ετοιμασία των νομοθετημάτων έγινε η απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση του αρμόδιου υπουργείου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. ΠΑΣΥΔΥ και ΟΗΟ-ΣΕΚ συμφώνησαν με τα δύο νομοσχέδιο ενώ η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ εξέφρασε τη διαφωνία της, καθώς θεωρεί πως δεν θα εξυπηρετούν τις ανάγκες που αναφέρονται στις κυβερνητικές προτάσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις από την τροποποίηση του νόμου καθώς δεδομένου δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός στην περίοδο των αποσπάσεων.

Παράλληλα, θεωρεί πως θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού τόσο της Δημόσιας Υπηρεσίας όσο και των υπαλλήλων των οργανισμών δημοσίου δικαίου. Ταυτόχρονα τα νομοσχέδια θα συμβάλλουν και στην επίσπευση της πλήρωση μόνιμων κενών θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής. Τέλος, τα δυο νομοθετήματα θα οδηγήσουν, εκτιμάται, στην πιο εύρυθμη λειτουργίας του Δημοσίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.