Tη διεκδίκηση αυξήσεων και βελτίωση των κλιμάκων μισθοδοσίας του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού στα πλαίσια ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης για τα έτη 2022-2024 αποφάσισε η Παγκύπρια σύσκεψη των αντιπροσώπων του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού (ΩΚΠ) μελών των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΟΕΚΔΥ- ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου.

«Το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό είναι το πλέον χαμηλόμισθο προσωπικό στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο. Από το έτος 2010 δεν έχει παραχωρηθεί γενική αύξηση στους μισθούς του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού και με τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων για πέντε χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση των μισθών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  

Τα αρχικά των κλιμάκων μισθοδοσίας έχουν μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τους μισθούς που υπήρχαν το 2011 πριν την οικονομική κρίση, όπως σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι «συνεχίζεται η μείωση του 15% σε όλα τα επιδόματα βάρδιας, κλπ.».

«Πέραν των πιο πάνω μειώσεων οι μισθοί είχαν μειωθεί με τους περί μείωσης απολαβών νόμους Ν.168(Ι)2012 και Ν.31(Ι)2013 και με συμφωνία επανήλθαν σταδιακά με ορόσημο την 1/1/2023. Ο πληθωρισμός που υπήρχε αυτά τα χρόνια έχει μειώσει την αγοραστική αξία των μισθών αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί.

Η απόδοση της ΑΤΑ στο 50% για σειρά ετών μείωσε την αξία των μισθών σε σχέση με τη συνεχή άνοδο των τιμών σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί αυτή την περίοδο των 13 ετών, ενώ, οι μισθοί του Ωρομίσθιου Προσωπικού είναι μειωμένοι σε σχέση με τους μισθούς που ίσχυαν το έτος 2011», υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 300 αντιπρόσωποι ενέκριναν πακέτο αιτημάτων και την υποβολή τους στο Υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη διαπραγμάτευσης στη Μικτή Εργατική Επιτροπή