Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε πρόσφατα μια πολύ σημαντική απόφαση σε σχέση με κατοικία στο χωριό Άρμου της επαρχίας Πάφου, η οποία κατάρρευσε λόγω της υποχώρησης του εδάφους.

Το δικαστήριο επιδίκασε την αποζημίωση των εναγόντων για το ποσό αγοράς της οικίας, 256 χιλιάδες ευρώ, τόκους από την ημερομηνία υποβολής της αγωγής μέχρι την αποζημίωση των εναγόντων, καθώς και έξοδα των εναγόντων ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ, καθώς και τα δικαστικά έξοδα.

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγορική εταιρεία Michael Kyprianou & Co LLC και όπως δήλωσε στον «Φ» ο Διευθυντής της, Σάββας Σαββίδης, θεωρείται πρωτοπορική και πρωτοφανής στην Κύπρο, καθότι σε αυτή ο δικαστής δια μέσου της πολυσέλιδης απόφασης του διασαφηνίζει την ευθύνη του κράτους δια των δημοσίων λειτουργών του ως προς το καθήκον επιμέλειας εξασκώντας τον εποπτικό τους ρόλο.  Η απόφαση αυτή έχει καταλυτική σημασία, είπε ο κ. Σαββίδης, καθώς αποδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση του συστήματος και την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας και χορήγησης αδειών.

Η εν λόγω οικία πωλήθηκε στο ζεύγος των βρετανών εναγόντων τον Σεπτέμβριο του 2008. Όταν λόγω γεωλογικών προβλημάτων,η οικία κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος της, το ζεύγος των αγοραστών προσέφυγε στη δικαιοσύνη τόσο εναντίον της εταιρείας που κατασκεύασε την κατοικία, όσο και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Γενικού Εισαγγελέα. Σύμφωνα με το άρθρο 172 του Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιογόνο άδικη πράξη ή παράλειψη των υπαλλήλων ή αρχών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τονίζει ο δικηγόρος των εναγόντων.

Οι ενάγοντες επέρριπταν ευθύνη, τόνισε ο Σάββας Σαββίδης, σε λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς επίσης και σε λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, είπε, ως αρμόδια αρχή έχει την υποχρέωση να επιβάλλει όρους με στόχο την προώθηση και ρύθμιση της ανάπτυξης μιας περιοχής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και να λαμβάνει υπόψη το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης, καθώς και οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα.

Σχετικά με τα επίμαχα κομμάτια γης, είπε, ποτέ δεν υπήρξε πρόταση από τον αρμόδιο φορέα να απαγορευθεί η οικιστική ανάπτυξη εκεί, παρά τα γεωλογικά προβλήματα του εδάφους και της κλίσης του επιπέδου.

Αναφορικά με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου επισημάνθηκε στην απόφαση πως αυτή δεν προέβη στον δέοντα έλεγχο που υποχρεούταν να πραγματοποιήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επιπλέον, η εν λόγω υπηρεσία απέτυχε να συμπεριλάβει στην άδεια οικοδομής τους όρους που θεωρούνταν αναγκαίοι για την εν λόγω περίπτωση. Καταδικαστέα επίσης είναι η έλλειψη επαγγελματικής επιμέλειας, όπως υποδεικνύεται από την απόφαση του δικαστή Γ.Κ Βλάμη, που επισημαίνει ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ενεργούσε μηχανιστικά και τυποποιημένα, παραβλέποντας τον σημαντικό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αποπνέοντας έλλειψη αισθήματος ευθύνης για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις που της είχε αναθέσει η νομοθεσία, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, αναμφίβολα, δρούσε ανεπαρκώς δεδομένων των συνθηκών, σύμφωνα με την απόφαση.

Συνοπτικά, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου επέδειξαν αμέλεια έναντι των εναγόντων, ως κατόχων και δυνητικών ιδιοκτητών της επίμαχης κατοικίας. Επιπλέον, βασιζόμενος στον προηγούμενο σχολιασμό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο δημόσιες υπηρεσίες παραβίασαν καθήκοντα που τους προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία που διέπει τα καθήκοντά τους, προς το βάρος των εναγόντων.

Δυνάμει του άρθρου 172 του Συντάγματος η Κυπριακή Δημοκρατία, ευθύνεται για κάθε ζημιογόνα άδικη πράξη των υπαλλήλων ή αρχών της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνονται και οι παραλείψεις, τονίζει ο κ. Σαββίδης. Η ευθύνη της Δημοκρατίας έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με το άρθρο 57 του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960.  Με βάση τα ανωτέρω, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποδέχθηκε την θέση των εναγόντων για την ευθύνη σε λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς επίσης και σε λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και επιδίκασε τις προαναφερθείσες αποζημιώσεις εις βάρος της Δημοκρατίας, ως έχουσας την ευθύνη για την στάση αυτή των συγκεκριμένων τμημάτων.