Απλώς θεωρείς πως δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται τέτοια εικόνα εγκατάλειψης σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, με μετρημένους ανθρώπους να συνυπάρχουν με σκουπίδια και με διαμερίσματα να νοικιάζονται παράνομα σε αλλοδαπούς, οι οποίοι αναζητώντας κεραμίδι να στεγαστούν δέχτηκαν να μπουν σε υπό κατεδάφιση κτήριο.

Ο λόγος για πολυκατοικία στον κυβερνητικό συνοικισμό Άγιος Μάμας, η οποία παρά τις προσπάθειες ή και καταγγελίες του Τμήματος Πολεοδομίας, δεν κατέστη δυνατόν να εκκενωθεί. Ακόμη και πρόσφατα εστάλη επιστολή σε έναν εκ των ιδιοκτητών να εκκενώσει το διαμέρισμα που νοικιάζει σε αλλοδαπούς. Οι υπόλοιπο τρεις ένοικοι, δεν εγκατέλειψαν την πολυκατοικία όταν τους προτάθηκε να μεταστεγαστούν αλλού μέχρι να ανεγερθεί νέο κτήριο στο οποίο να μετακινηθούν. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο ένας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ και οι άλλοι ζουν μόνοι.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός, ότι το ισόγειο της πολυκατοικίας δόθηκε προς χρήση στην εκκλησία στο συνοικισμού Αγίου Μάμαντος και μάλιστα, όπως ανέφεραν γείτονες στον «Φ», η λεγόμενη αίθουσα δεξιώσεων φιλοξενεί κάποιες ώρες και μαθητές για κατηχητικό. Διερωτώνται δε, ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση κατά την οποίαν η πολυκατοικία (η οποία κρίθηκε κατεδαφιστέα) παρουσιάσει αστοχία, δεδομένου ότι στατικά πάσχει και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αναμένεται να κατεδαφιστεί.

Η εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πολυκατοικία δεν έχει σχέση με την ευρύτερη εικόνα της περιοχής, αν ληφθεί υπόψιν πως ήδη κάποιες πολυκατοικίες και κάποιες οικίες στο συνοικισμό αναδομήθηκαν.

Όσον αφορά τα διαμερίσματα που έχουν εγκαταλειφθεί και το τι μπορεί να γίνεται σε αυτά, κυρίως τα βράδια, είναι ένα ερώτημα το οποίο υποβάλλουν και κάτοικοι της περιοχής.

Χθες όταν πήγαμε επιτόπου, διαπιστώσαμε ότι σε μια άκρη του ανοικτού χώρου της πολυκατοικίας υπάρχουν δεκάδες πλαστικές τσάντες με σκουπίδια και γενικά με άχρηστα υλικά. Η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος επισκέπτης είναι ότι ο χώρος δεν χρησιμοποιείται μόνο από τους ενοίκους για απόρριψη σκουπιδιών αλλά ίσως και από άλλα άτομα. Στον ένα τοίχο της πολυκατοικίας, κρέμονται τα ξύλινα παράθυρα και κάποια στιγμή ίσως καταρρεύσουν. Σε ένα διαμέρισμα στο ισόγειο, το οποίο φαίνεται εγκαταλελειμμένο, εμφανίζεται μια ανθρώπινη φιγούρα. Ίσως πρόκειται για νέο κάτοικο, εκτιμούν οι περίοικοι. Όπως μας εξηγούν, κάποιοι αποσυναρμολόγησαν πόρτες και παράθυρα και γενικά ό,τι βρήκαν που τους φάνηκε χρήσιμο, και το πούλησαν.

Κάποιες μεταλλικές γωνιές μαρτυρούν πως κάποιοι από τους παλιούς ενοίκους διέθεταν συστήματα κλιματισμού, αλλά οι κομπρεσόροι δεν υπάρχουν πια.

Σε κάποια σημεία φαίνονται τα σίδερα του σκελετού της πολυκατοικίας ενώ σοβάδες έχουν αποκολληθεί. Σκαλοπάτια έχουν σπάσει και όλα παραπέμπουν σε εικόνα εγκατάλειψης. Όμως κάποια φυτά φρεσκοποτισμένα προδίδουν ανθρώπινη παρουσία. Οι συνθήκες ιδανικές για κατάληψη των κενών διαμερισμάτων μέχρι και για διακίνηση ναρκωτικών. Κάποιες πόρτες είναι ελαφρώς ανοικτές, αλλά είναι εμφανές ότι δεν μένει πια κανείς μέσα.

Κάποιοι φεύγοντας πήραν μαζί τους και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ή κάποιος άλλος που τους βρήκε εκεί, τους σήκωσε. Τα εξωτερικά τοιχαράκια έχουν τα χάλια τους και τα πασαμάνα (μέταλλα) που στηρίζουν τα μπαλκόνια, σκούριασαν. Ωστόσο οι ελιές, οι φραγκοσυκιές και οι φοινικιές στην αυλή, αντέχουν προφανώς και χωρίς νερό.

Στο πρόγραμμα αναδόμησης/επισκευής/ενίσχυσης

Η λειτουργός Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών κ. Μαργαρίτα Κυριάκου ανέφερε στον «Φ», πως ο συνοικισμός Αγίου Μάμαντος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αναδόμησης/επισκευής /ενίσχυσης και ριζικής βελτίωσης των κτηρίων σε οκτώ κυβερνητικούς οικισμούς.

Αποτελείται από 24 πολυκατοικίες και 232 κατοικίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού κατεδαφίστηκαν εννέα πολυκατοικίες και ανηγέρθησαν ήδη επτά. Υπολειπόταν η κατεδάφιση άλλων οκτώ (οι οποίες βρίσκονται σε ελληνοκυπριακή γη) και επτά που βρίσκονταν σε τουρκοκυπριακή γη. Η κ. Κυριάκου εξήγησε, πως στους χώρους που κατεδαφίζονται (σε ελληνοκυπριακή γη) ανεγείρονται πολυκατοικίες με περισσότερα διαμερίσματα ώστε να φιλοξενήσουν και τους ενοίκους των πολυκατοικιών που είχαν κτιστεί σε τουρκοκυπριακή γη.

Από τις οκτώ πολυκατοικίες που βρίσκονταν σε ελληνοκυπριακή γη, κατεδαφίστηκαν ήδη οι τέσσερις. Οι υπόλοιπες τέσσερις βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση από στατικής απόψεως, οπόταν επετράπη στους ενοίκους να παραμείνουν προσωρινά, αφού στηρίχθηκαν. Στη γη που προέκυψε από την κατεδάφιση τεσσάρων πολυκατοικιών, τώρα θα ανεγερθούν πέντε κτήρια. Σύντομα ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες και εντός του 2024 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την αναδόμηση των πέντε νέων κτηρίων. Σημειώνεται, πως οι κατεδαφίσεις καθυστέρησαν να υλοποιηθούν λόγω άρνησης ενοίκων να εγκαταλείψουν τα κτήρια.