Άρχισε να μπαίνει νερό στο αυλάκι για ρύθμιση του ευρύτερου θέματος των εκποιήσεων, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά κάποια ζήτημα που σχετίζονται κυρίως με την προσφυγή των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη. Η πτυχή αυτή θα συζητηθεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αναδειχθούν ξανά οι διαφορές απόψεων που υπάρχουν.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου, για οποίο καταγράφονται συγκλίσεις.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων είχαν προωθήσει στη Βουλή επιστολή με την οποία διατύπωναν τις διαφωνίες τους, τόσο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και με την πρόταση νόμου των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ στην οποία αποτυπώνεται ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση κόκκινων δανείων. Υπενθυμίζεται πως με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου διαφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει του νομοσχεδίου για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο και με εξασφάλιση κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €350 χιλ. θα μπορεί να προσφύγει στον Επίτροπο και να ζητήσει τον διορισμό  διαμεσολαβητή, με στόχο την εξωδικαστική επίλυση της χρηματοοικονομικής διαφοράς και την αποφυγή εκποίησης ή άλλων μέτρων.

Την ίδια ώρα, δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν τερματισμένα δάνεια. Συγκεκριμένα, εντός 6 μηνών θα μπορούν να προσφύγουν στον Επίτροπο, ζητώντας τον διορισμό διαμεσολαβητή, για εξωδικαστική ρύθμιση της διαφοράς. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν τερματισμένα δάνεια με αρχικό ποσό δανείου τις €350 χιλ.

 Οι επιφυλάξεις για τα τερματισμένα δάνεια

Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, ειδικά από την Κεντρική Τράπεζα, τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και την ΚΕΔΙΠΕΣ, φαίνεται πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα αποτελέσει το αγκάθι στην ευρύτερη συζήτηση του θέματος των πλειστηριασμών.

Οι επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για τον Επίτροπο επικεντρώνονται στη συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων στη δυνατότητα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αλλά και στη συμπερίληψη της επαγγελματικής στέγης στο νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κλεάνθης Ιωαννίδης, δήλωσε πως το νομοσχέδιο τούς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς έξι από τα οκτώ σχόλια που υπέβαλαν έχουν ενσωματωθεί. ‘Όπως είπε, δύο σημεία που δεν έγιναν αποδεχτά αφορούν το μέγιστο ποσό της αξίας της επαγγελματικής στέγης, που αποτελεί υποθήκη, καθώς και τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο των τερματισμένων δανείων.

Ο κ. Ιωαννίδης, επιχειρηματολογώντας για τη διαφωνία τους σε σχέση με τα τερματισμένα δάνεια, σημείωσε πως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες έχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων 5 με 7 χρόνια, τονίζοντας πως δίνοντάς τους άλλη μια ευκαιρία δημιουργείται μια λανθασμένη κουλτούρα και δεν στέλνονται σωστά μηνύματα. Είπε πως θα πρέπει να περιοριστεί η περίμετρος για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης εξέφρασε προβληματισμό για τη σύνδεση του κριτηρίου επιλεξιμότητας με το αρχικό ποσό του δανείου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξία της εξασφάλισης. Επίσης διατύπωσε τις επιφυλάξεις του συνδέσμου για τη συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επιφυλάξεις των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και της ΚΕΔΙΠΕΣ.  Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αξίας μέχρι €350 χιλ. Σε σχέση με τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για την επαγγελματική στέγη σημείωσε πως στο νομοσχέδιο καθορίζεται η αξία της και είναι €350 χιλ. ενώ για τα τερματισμένα δάνεια περιλήφθηκε περιορισμός στην υποβολή των αιτήσεων.

Η μεγάλη μάχη

Η μεγάλη μάχη αναμένεται την Πέμπτη, όταν θα εξεταστεί το νομοσχέδιο για το λεγόμενο Δικαστήριο των Εκποιήσεων, για το οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες. Στο μικροσκόπιο θα τεθεί και η πρόταση νόμου για τον Μηχανισμό της ΚΤ, με την οποία διαφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών και όπως φαίνεται γίνονται σκέψεις για να αποσυρθεί από τους εισηγητές.