Τι ρωτάνε οι δημοσιογράφοι και ποιος είναι ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε θέματα νομισματικής πολιτικής;

Μπορεί να νομίζετε ότι οι δημοσιογράφοι επικεντρώνονται αποκλειστικά σε βασικά θέματα νομισματικής πολιτικής, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο διαφορετική, και το ποιος ρωτά παίζει ρόλο. Εδώ είναι τι βρίσκουμε και γιατί έχει σημασία για την κεντρική τράπεζα σχολιάζουν οι αρθρογράφοι Siria Angino και τον Robert Robitu σε άρθρο «ποιος ρωτά τι στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ» που είναι δημοσιευμένο στο blog της ΕΚΤ.

«Οι κεντρικές τράπεζες ασκούν βαθιά επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στην οικονομία μέσω αυτών που λένε. Ενώ οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βασίζονται σε κάθε τους λέξη καθώς οι αποφάσεις επηρεάζουν τις συνθήκες χρηματοδότησης και την οικονομία, το ευρύτερο κοινό –που σίγουρα δεν επηρεάζεται λιγότερο από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής– ακολουθεί έμμεσα, έως καθόλου, την επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα μέσα ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι επιλέγουν και συμπυκνώνουν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών για το κοινό. Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζει, επομένως, βασικό ρόλο στην επιρροή της γνώμης του κοινού για τη νομισματική πολιτική, ακόμη και αν το σκέφτεται καθόλου».

Ενδιαφέρον έχει κατά το άρθρο από που προήλθαν οι ερωτήσεις σε μια δεκαετή περίοδο μεταξύ Μαΐου 2012 και Ιουλίου 2022. Συνολικά, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι απάντησαν συνολικά σε 2.166 ερωτήσεις που έθεσαν 266 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 124 μέσα ενημέρωσης.

Τη μερίδα του λέοντος από αυτές τις περισσότερες από 2.000 ερωτήσεις έθεσαν διεθνή μέσα που ειδικεύονται στην οικονομική κάλυψη όπως οι Financial Times, το Bloomberg, το CNBC, το Reuters και η Wall Street Journal.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα βόρεια και τα νότια μέσα της ΕΕ έκαναν περίπου ίσα ποσοστά ερωτήσεων (25% και 20%, αντίστοιχα), ενώ οι έρευνες από τα μέσα ενημέρωσης της ανατολικής ΕΕ αντιπροσώπευαν μόνο το 1% του συνόλου. Ενώ το ερώτημα γιατί προέρχονται οι έρευνες από όπου γίνονται είναι ενδιαφέρον, εδώ θα επικεντρωθούμε στη διανομή όπως είναι στην πραγματικότητα.

Δεν είναι όλα για τη νομισματική πολιτική

Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν «εντοπίσαμε εννέα επαναλαμβανόμενα θέματα μεταξύ των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, τα οποία δεν αφορούν όλα τη νομισματική πολιτική. Τα θέματα που σχετίζονται με τον πυρήνα του έργου της ΕΚΤ περιλαμβάνουν «συμβατική νομισματική πολιτική», «προγράμματα αγορών», «πληθωρισμός και οικονομικές προοπτικές» και «αποπληθωρισμός και μηδενικό κατώτερο όριο ».

Ένα άλλο συχνό θέμα περιστρέφεται γύρω από το «τραπεζικό σύστημα», που σχετίζεται με λέξεις-κλειδιά όπως η κατάσταση της τραπεζικής ένωσης, η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και ακόμη πιο συγκεκριμένα θέματα: για παράδειγμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμη και η κατάσταση των μεμονωμένων τραπεζών».

Ο ευρωπαϊκός νότος ενδιαφέρεται για το τραπεζικό σύστημα

Ορισμένα ερωτήματα αφορούν παρελθούσες και πιθανές μελλοντικές κρίσεις που απειλούν την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης και την αναστρεψιμότητα του ευρώ. Το θέμα «τραπεζικό σύστημα» είναι επίσης πολύ σημαντικό στον ευρωπαϊκό νότο, αναφέρουν οι αρθρογράφοι. Οι δημοσιογράφοι αφιερώνουν ένα μέρος των ερωτήσεών τους σε αυτό το θέμα που είναι μεταξύ 8 και 14 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από άλλα θέματα.

Αυτή η όρεξη για τραπεζική εποπτεία έρχεται σε αντίθεση με στοιχεία από άλλες έρευνες για το θέμα.

Οι αρθρογράφοι σημειώνουν «γιατί μπορεί να είναι αυτό; Αν και αυτό είναι πέρα ​​από το πεδίο της ανάλυσής μας, οι τραπεζικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών και οι επακόλουθες μεταρρυθμίσεις στον νότο της Ευρώπης μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη». την ομάδα της Βόρειας ΕΕ, ωστόσο, η πιο σημαντική διαφορά είναι στο θέμα «πληθωρισμός και οικονομικές προοπτικές». Το μερίδιο των ερωτήσεών τους που αφιερώνουν τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης σε αυτό το θέμα είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το μερίδιο που αφιερώνουν σε αυτό τα γενικά μέσα.