Με διαφωνίες, όπως αναμενόταν, μεταξύ επιχειρηματιών με συγκρουόμενα συμφέροντα άνοιξε χθες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η συζήτηση για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η οποία ανάδειξε και νομικά κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία. Κενά που φαίνεται να αποτελούν απόρροια των παρεμβάσεων που υπήρξαν στο παρελθόν από τη Βουλή και τα οποία αναγνωρίστηκαν τόσο από την εκτελεστική εξουσία όσο και από τη Νομική Υπηρεσία.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η τροποποίηση της νομοθεσίας αλλά όχι και η υφιστάμενη πρακτική που θέλει τα καταστήματα να λειτουργούν και τις Κυριακές, καθώς η Κυβέρνηση εξέφρασε και χθες την πολιτική θέση, μέσω του γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Ζαχαριάδη, ότι η υφιστάμενη κατάσταση θα παραμείνει σε ισχύ, καθώς οι αλλαγές δεν περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της διακυβέρνησης, ούτε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

Εν ολίγοις ο κ. Ζαχαριάδης επανέλαβε την προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το υφιστάμενο ωράριο. Ο υπουργός δεν παρευρέθηκε χθες στη Βουλή, λόγω της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά την έναρξη της αυτεπάγγελτης εξέτασης «του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, των προβλημάτων που δημιουργούνται και των τρόπων  αντιμετώπισής τους», που ενέγραψαν βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΔΗΠΑ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς προέβη σε μια ιστορική καταγραφή των όσων ισχύουν από το 2013 έως σήμερα, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε στο παρελθόν η Βουλή για αλλαγές, οι οποίες κρίθηκαν από το Ανώτατο αντισυνταγματικές.

Το τουριστικό ωράριο

Με τον κ. Καυκαλιά να διερωτάται εάν προκύπτει νομικό κενό λόγω της μη έκδοσης διαταγμάτων για το τουριστικό ωράριο μετά το 2020, όταν η Βουλή επέστρεψε το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας για έκδοσή τους, συνεπεία και της απόφασης του Ανωτάτου ότι η ρύθμιση του ωραρίου αποτελεί διοικητική πράξη και κατ’ επέκταση εξουσία της Κυβέρνησης και όχι της Βουλής.

Τόσο ο γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας όσο και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας παραδέχθηκαν χθες πως προκύπτει νομικό κενό συνεπεία της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2015, που φαίνεται να μην αντιμετωπίστηκε με την τροποποίηση του 2020. Ο γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας είπε, όμως, πως το κενό θα καλυφθεί στη βάση της πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επικαλέστηκε και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέροντας πως υπάρχουν αντισυνταγματικότητες στον υφιστάμενο νόμο και πως χρειάζεται τροποποίηση, προκειμένου μεταξύ άλλων να ρυθμιστεί η ποινικοποίηση της παραβίασης του διατάγματος και το θέμα των αργιών.

Στο ιστορικό της υπόθεσης πρόσθεσε με παρέμβασή του και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, υπενθυμίζοντας και απόφαση επαρχιακού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 20 του νόμου που ρυθμίζει το ωράριο των γενικών καταστημάτων. Στην ίδια νομοθεσία, ωστόσο, στον περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμο, υπάρχει άρθρο και σχετική πρόνοια για τα δικαιώματα των εργαζομένων που αναφέρεται σε λειτουργία γενικών καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας, περιλαμβανομένης της Κυριακής, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι κάθε εργαζόμενος στα γενικά καταστήματα θα έχει μία Κυριακή για να ξεκουράζεται ανά δύο εβδομάδες.

Πάντως, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου διευκρίνισε χθες πως η νομοθεσία όσον αφορά το σκέλος των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιθεωρείται τακτικά, διευκρινίζοντας πως ο νόμος προβλέπει ξεκάθαρα 38ωρο για το προσωπικό των καταστημάτων.

Δεν είναι κανονικότητα

Με αφορμή την παραδοχή χθες για νομικό κενό στο θέμα του ωραρίου, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως «ως Επιτροπή Εργασίας έχουμε αποφασίσει να επαναφέρουμε τον Γενάρη το ζήτημα προς συζήτηση», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τη θέση πως η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί πλέον κανονικότητα.

«Δεν είναι κανονικότητα η Kύπρος σ’ όλη την επικράτεια να ορίζεται ως τουριστική περιοχή με τουριστικό ωράριο, να λειτουργούν όλα τα καταστήματα Κυριακή, να αποστερείται ένας εργαζόμενος την οικογένεια του κάθε Κυριακή, να ρυθμίζονται εργασιακά δεδομένα, εις βάρος του στόχου για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, να ενισχύονται τα ολιγοπώλια εις βάρος των οικογενειακών και των μικρών επιχειρήσεων και να πιέζονται και να απορρυθμίζονται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα μάλιστα που η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, χωρίς ωριαία απόδοση, χωρίς ανώτατο χρόνο 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας» δήλωσε.