Κόκκινα δάνεια θα μπορεί στο εξής να πωλεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση του νομοσχέδιου από την Ολομέλεια της Βουλής χθες Πέμπτη.

Βάσει του νομοσχεδίου, ο ΟΧΣ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα να προχωρεί σε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου, αποτελούμενου από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τα οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αγγίζουν το 44% του συσνόλου των δανείων του οργανισμού), σε εταιρείες που δύνανται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 22 βουλευτές, το καταψήφισαν 16 (μεταξύ τους οι βουλευτές του ΑΚΕΛ) ενώ τήρησαν αποχή τέσσερις βουλευτές.

Παράλληλα, εγκρίθηκε με μόλις μία ψήφο διαφορά προφορική τροπολογία του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων, με την οποία ο ΟΧΣ υποχρεούται να ενημερώνει εκ των προτέρων την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για δάνεια που προτίθεται να πωλήσει, αλλά και ποια ακίνητα αφορούν τα δάνεια που θα πωληθούν και τα οποία αποτελούν εξασφάλιση στο δανεισμό.

Πριν την έγκριση του νομοσχεδίου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών, τόσο για τη δυνατότητα που θα έχει ο οργανισμός να πωλεί (στεγαστικά) δάνεια, όσο και για τον ρόλο του οργανισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η αντιπαράθεση

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το κόμμα πιστεύει στον ρόλο του ΟΧΣ και επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν τον στήριξε, αλλά αντιθέτως τον υπέσκαπτε, όπως είπε, αφήνοντάς τον υποστελεχωμένο και χωρίς την αναγκαία τεχνογνωσία.

Πρόσθεσε ότι η νέα Κυβέρνηση αντί να θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξή του, προτείνει την πώληση δανείων στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σε ένα ετεροβαρές νομικό πλαίσιο, κάτι που, όπως είπε, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα, είπε, θα λυθεί με στήριξη του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις δανείων και να εξετάσει αιτήσεις δανειοληπτών για διάφορα κρατικά σχέδια για ΜΕΔ.

Άλλος βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε ποια δέσμευση υπάρχει ότι δεν θα πωλούνται κύριες κατοικίες και αφού υπάρχει (σ.σ. όπως ανέφεραν άλλοι βουλευτές) γιατί δεν μπαίνει στον νόμο. Ανέφερε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία αφού διαθέτει δάνειο στον ΟΧΣ, και είπε ότι με την υπερψήφιση ανοίγει ακόμα ένας ασκός του αιόλου για εκποιήσεις με ταχεία διαδικασία. Είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι πίσω από αυτές τις εταιρείες.

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι παράδοξο από τη μια να εκφράζεται έγνοια για την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού και την ίδια ώρα να παρεμποδίζεται η δυνατότητά του να απαλλαγεί από το βάρος κάποιων ΜΕΔ όπως όλα τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ). Αν καταψηφίσουμε αυτή την πρόταση, ανέφερε, καταδικάζουμε ουσιαστικά τον ΟΧΣ να κουβαλά εσαεί τα κόκκινα δάνεια του.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν ο ΟΧΣ να έχει την τύχη του Συνεργατισμού, χαρακτηρίζοντας τον οργανισμό ως μίνι Συνεργατισμό. Ανέφερε ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έχει με μαθηματική ακρίβεια την τύχη του Συνεργατισμού, ενώ, όπως είπε, μέχρι τώρα ο ΟΧΣ δεν μπόρεσε να προχωρήσει αποτελεσματικά σε διευθετήσεις δανείων, αφού δεν μπορεί.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ -και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν έχουν ενδοιασμό για ενημέρωση σε τακτική βάση της Επιτροπής Οικονομικών ωστόσο, όπως είπε, αυτό επιτυγχάνεται μέσω τροπολογίας του ετήσιου προϋπολογισμού που καταθέτει ο ΟΧΣ, η οποία αν κατατεθεί το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει.

Τόνισε ότι η δέσμευση του ΟΧΣ για μη εκποίηση πρώτων κατοικιών μέχρι 300,000 ευρώ υπάρχει γραπτώς ενώπιον των βουλευτών. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα «είναι αν θα αφήσουμε τον ΟΧΣ να εξασθενίσει και να κλείσει ή αν θα τον σώσουμε και θα τον προστατεύσουμε». Διερωτήθηκε, επίσης, αν θα παραδώσουν όλη τη δανειακή αγορά στα τραπεζικά ιδρύματα, ή αν θα αφεθεί ένας ζωντανός υγιής οργανισμός που δεν είναι κερδοσκοπικός.

Παράταση στις φοροελαφρύνσεις για καινοτόμες επιχειρήσεις

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και συνδέεται με τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας Εισοδήματος, για την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2026.

Μέσω του υφιστάμενου πλαισίου παραχωρείται υπό προϋποθέσεις η φορολογική ελάφρυνση σε επενδυτές, δηλαδή φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για επένδυση σε εγκεκριμένη μικρομεσαία καινοτόμα επιχείρηση.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 27 βουλευτές, ενώ αποχή τήρησαν 12 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδια για την παραχώρηση κινήτρων μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο, μετά από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέτρο παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2026.