Το σχέδιο κτίΖΩ που αφορά την αναδόμηση 43 επικίνδυνων πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς και την συντήρηση τουλάχιστον άλλων 70 πολυκατοικιών, σε μεταγενέστερο στάδιο, ανέτρεψε τα σχέδια για ανέγερση δύο υπουργείων στο χώρο της Αρχιγραμματείας, όπου σήμερα λειτουργούν τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας αναφορές του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου σχετικά με την ανάγκη ανέγερσης νέων κυβερνητικών γραφείων ώστε να μην δαπανώνται σε ετήσια βάση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση γραφειακών χώρων, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου αρχικά ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων ή και η αγορά νέων κτηρίων. Ειδικά για το τελευταίο ανέφερε ότι δρομολογήθηκε η αγορά του κτηρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας.

Ως προς την ανέγερση νέων κτηρίων ανέφερε πως τα σχέδια για ανέγερση δύο υπουργείων (Εσωτερικών και Μεταφορών) στο χώρο της Αρχιγραμματείας (έναντι του λόφου της ΠΑΣΥΔΥ όπου έχει προγραμματιστεί και η ανέγερση της νέας Βουλής) δεν προχώρησε επειδή προέκυψε η ανάγκη κατεδάφισης πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς συνοικισμούς και η ανέγερση νέων πολυκατοικιών. Προτιμήσαμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική στεγάζοντας τους πρόσφυγες που διέμεναν σε πολυκατοικίες οι οποίες κρίθηκε ότι πάσχουν στατικά και να αφήσουμε για μεταγενέστερο στάδιο την ανέγερση των υπουργείων, είπε ο κ. Ιωάννου.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο κτίΖΩ θα έχει κόστος περίπου €130 εκατ. σε βάθος δεκαετίας.