Ήταν πριν ένα χρόνο περίπου όταν ο τέως Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος μιλούσε για τη σημαντική δυναμική της πολωνικής αγοράς χωρίς να αποκλείει στο μέλλον η συγκεκριμένη αγορά να καταστεί η δεύτερη σε αφίξεις για τον κυπριακό τουρισμό, πίσω μόνο από τη βρετανική.

Η δυναμική αυτή συνεχίστηκε και φέτος και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συνέχεια και για το 2024 βάσει και των επαφών που είχε στη Βαρσοβία ο νυν Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής με τους κύριους τουριστικούς φορείς της Πολωνίας.

Μιλώντας στον «Φ» από την Βαρσοβία, ο κ. Κουμής δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για συνέχιση της δυναμικής της πολωνικής αγοράς ως αποτέλεσμα και των επαφών του την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2024 θα υπάρξει μια επιπλέον αύξηση των αφίξεων τουριστών από την Πολωνία «μίνιμουμ της τάξης του 10%».

Ο Υφυπουργός κατέγραψε ιστορικά την πορεία της πολωνικής αγοράς που άρχισε βασικά να δείχνει τη δυναμική της μόλις την τελευταία διετία, βοηθούμενη και από την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας των 38 εκατομμυρίων κατοίκων. «Μέχρι και το 1998 ήταν μια εντελώς άγνωστη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό με τους επισκέπτες τη συγκεκριμένη χρονιά να ανέρχονται σε 18 χιλιάδες.

Τα επόμενα χρόνια η αγορά παρουσίαζε σταδιακά μικρή άνοδο και το 2018 οι αφίξεις τουριστών από την Πολωνία έφτασαν τις 89 χιλιάδες. Το 2021 παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας και λόγω του γεγονότος ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν είχε τότε δείξει την ίδια αυστηρότητα σε σχέση με άλλες χώρες , οι αφίξεις από την Πολωνία ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 100 χιλ. φτάνοντας τις 113 χιλιάδες». Τη δυναμική της, όμως, η αγορά της Πολωνίας έδειξε ένα χρόνο μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, «το 2022 παρουσίασε μία μεγάλη άνοδο και οι αφίξεις άγγιξαν τις 186 χιλιάδες και φέτος φτάσαμε αισίως έως και τον Οκτώβριο στις 240 χιλιάδες επισκέπτες έως τον Οκτώβριο, με τις αφίξεις σε σύγκριση με πέρσι να καταγράφουν άνοδο τάξης του 47%».

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών οι επισκέψεις από την Πολωνία που ανήλθαν σε 240.765 ξεπερνούν και το σύνολο των αφίξεων από τη χώρα για το σύνολο του 2022. Συγκεκριμένα την περσινή χρονιά οι αφίξεις Πολωνών τουριστών είχαν ανέλθει σε 186.796 συγκριτικά με 113.126 το 2021 καταγράφοντας και πάλι σημαντική αύξηση της τάξης του 65%!

Της τελευταίας στιγμής

Ο Υφυπουργός Τουρισμού στάθηκε και στο προφίλ των Πολωνών τουριστών οι οποίες όπως ανέφερε ταξιδεύουν μεν συχνά χωρίς, όμως να προγραμματίζουν από πολύ πριν τις εξορμήσεις τους. «Οι Πολωνοί είναι πολίτες οι οποίοι αρέσκονται στα ταξίδια, εξορμούν εκτός της χώρας από τρεις έως πέντε φορές τον χρόνο.

Το προϊόν ήλιου και θάλασσας φυσιολογικά λόγω του κλίματος της χώρας τους είναι αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις τους. Θα έλεγα επίσης ότι είναι λαός της τελευταίας στιγμής, δηλαδή αποφασίζουν για το ταξίδι τους λίγο πριν το πραγματοποιήσουν. Όπως διαφαίνεται διαχρονικά από τα στατιστικά, οι πρώτες χώρες ανάμεσα στις επιλογές τους είναι εκτός από τη Γερμανία που είναι δίπλα τους, η Ισπανία, η Ιταλία, τα τελευταία χρόνια ανέβηκε και η Ελλάδα αλλά εδώ και χρόνια σταθερός προορισμός του είναι και η Κροατία».

Σταδιακά αλλά σταθερά, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, στις επιλογές τους προστίθεται και η χώρα μας ως αποτέλεσμα και της βελτίωσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας που υπάρχει πλέον μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας που δεν είναι άσχετη με τη μεγάλη άνοδο των αφίξεων Πολωνών τουριστών.

Περισσότεροι του χρόνου

Για την βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών, ο Κώστας Κουμής ανέφερε πως φέτος υπήρξε σημαντική αύξηση στις διαθέσιμες θέσεις προς τη χώρα, καταγράφοντας επίσης το γεγονός πως είχαμε πτήσεις όχι μόνο από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας αλλά και από αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Κρακοβίας, του Κατοβίτσε κτλ.

«Είχαμε μέχρι και 33 πτήσεις την εβδομάδα το καλοκαίρι, είχαμε πτήσεις τόσο από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας όσο και από περιφερειακά αεροδρόμια και σε αυτές προστέθηκαν και κάποιες ναυλωμένες πτήσεις», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού προσθέτοντας πως το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων για η χώρα μας είχε αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Διατηρούμε καλή αεροπορική σύνδεση και για τη χειμερινή περίοδο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι την περίοδο Νοεμβρίου 23 και Μαρτίου 24 οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται σε 116 χιλιάδες», είπε.

Με ικανοποίηση ο Υφυπουργός παρατήρησε πως βάσει των επαφών του στη Βαρσοβία η αυξητική τάση σε διαθέσιμες θέσεις, αλλά και σε ροή τουριστών θα συνεχιστεί και το νέο χρόνο. «Για το 2024 και για συνέχιση της αύξησης από την Πολωνία που είναι και το αντικείμενο της επίσκεψης μας είναι ένα στοίχημα που ξεκάθαρα το κερδίζουμε», είπε ο κ. Κουμής εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «το 2024 θα έχουμε μίνιμουμ αύξηση 10% στις αφίξεις τουριστών από την πολωνική αγορά».

Ανέφερε δε πως επαφές και συναντήσεις υπήρξαν και ειδικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον αθλητικό τουρισμό. «Πλέον σε κάθε επίσκεψή μας στο εξωτερικό επιβάλλεται να προβάλλουμε τα διάφορα αθλητικά γεγονότα που σχεδιάζονται και προγραμματίζονται στη χώρα μας», είπε.

Καλό γενικά το ‘23

Η δυναμική της πολωνικής αγοράς την φέρνει μέχρι και τον Οκτώβριο στην τρίτη θέση όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Γενικότερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ο τουρισμός της χώρας έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. περιηγητές, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 21,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα μέχρι και το τέλος Αυγούστου καταγράφουν άνοδο 25,4% και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού κατά την πρόσφατη παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου για το νέο χρόνο.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Υφυπουργού την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή κατά τη φετινή χρονιά καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εισροές τουριστών από παραδοσιακές αγορές, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (περίοδος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου), όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 7,2%), η Γερμανία (αύξηση 5,9%), η Γαλλία (αύξηση 31,1%), η Σουηδία (αύξηση 21,4%), η Ελβετία (αύξηση 19,3%), η Πολωνία (αύξηση 47,1%) το Ισραήλ (αύξηση 63,0%) κ.α..

Σημαντικό στοιχείο καταγράφεται και η αύξηση που καταγράφουν και κάποιες νέες αγορές, όπως η Ιορδανία, η Γεωργία και η Αρμενία, κάθε μια από τις οποίες, κατά τους πρώτους δέκα μήνες τους τρέχοντος έτους, ξεπέρασε τις 18.000 αφίξεις.

Περισσότερο και το οξυγόνο στην οικονομία από τον τουρισμό

Η ανοδική πορεία του τουρισμού φέτος, αλλά και την περσινή χρονιά, μετά την καταστροφική διετία του 2020-2021 που προκάλεσε ο κορωνοϊός και κατ’ επέκταση και η αυξημένη συνεισφορά του τομέα στην οικονομία καταγράφεται και στο σημείωμα που κατέθεσε το Υφυπουργείο Τουρισμού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου.

Όπως αναφέρεται, ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας, καθώς συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας και έχει πραγματική και ουσιαστική συνεισφορά στην οικονομία.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει το World Travel and Tourism Council (WTTC) για το 2022, η συνολική συνεισφορά (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) του τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας υπολογίστηκε στο 12,2%. Η συνεισφορά αυτή αναμένεται να αυξηθεί το 2023 στο 12,8%, τη στιγμή που λόγω της πανδημίας αυτή είχε περιοριστεί στο 3,8% το 2020 και στο 9,1% το 2021. Το ποσοστό των θέσεων εργασίας του τομέα, έναντι του συνόλου, υπολογίστηκε σε 12,6% το 2022, έναντι 12% το 2021, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WTTC, το 2023, το ποσοστό των θέσεων εργασίας στον τουρισμό υπολογίζεται να αυξηθεί στο 13,5%.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο τα θετικά στατιστικά δεδομένα, που καταγράφονται, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις διάφορες δράσεις, που υλοποίησε και υλοποιεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, κάνοντας ειδική αναφορά στην βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου που έχει επιτευχθεί σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταφορών και με τη Hermes Airports. Αναφέρει ενδεικτικά πως την τρέχουσα χρονιά, έξι αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από έξι αεροδρόμια της Γαλλίας, ενώ το 2019 δεν υπήρχαν καθόλου πτήσεις από την εν λόγω αγορά.

Παρομοίως, οι δρομολογημένες πτήσεις από την Πολωνία αυξήθηκαν κατά 30% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αναφέρει περαιτέρω πως αυξήθηκε ο αριθμός αεροσκαφών, που σταθμεύουν στην Κύπρο, καταγράφοντας τις αποφάσεις των εταιρειών Wizz Air και Ryanair να έχουν βάση στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέρχεται στα €65 εκατ. για το 2024, σε σχέση με €53 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός για φέτος, με τις πρόσθετες πιστώσεις να αφορούν τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτητών διεθνούς προστασίας από τρίτες χώρες.