Ανακοίνωση σε αυστηρό έως επιτιμητικό τόνο εξέδωσε το απόγευμα χθες το Υπουργείο Οικονομικών, για να απαντήσει σε πρωινή ανακοίνωση της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, η οποία με τη σειρά της επέπληξε την Κυβέρνηση για το αίτημα αποπαγοποίησης 397 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και δημοσιοποίησε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα υπερψηφίσει την αποπαγοποίηση των θέσεων.

Στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «προς αποκατάσταση της αλήθειας» όλες οι θέσεις είναι εγκεκριμένες είτε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του περασμένου Ιουλίου, είτε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, είτε στους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών για το 2023, προϋπολογισμοί που έχουν καταρτιστεί και υποβληθεί στη Βουλή από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για όλες τις θέσεις, επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, έχει προηγηθεί η έγκρισή τους από τη Βουλή, με υπερψήφιση από το ΔΗΣΥ. Κατά το υπουργείο, για τις θέσεις δεν θα απαιτηθούν οποιεσδήποτε πρόσθετες πιστώσεις.

Ο ΔΗΣΥ σήκωσε το γάντι αργά το απόγευμα και εξέδωσε νέα ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρει ότι «δεν μπορεί να πάμε πίσω στις παλιές εποχές, όπου οι προσλήψεις γίνονταν κατά χιλιάδες συστηματικά κάθε χρόνο. Ιδίως στις παρούσες συγκυρίες και με τα όσα συμβαίνουν στην γύρω περιοχή, με απρόβλεπτους κινδύνους, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συντηρητικοί».

Η ανακοίνωση που ξένισε

«Μετά την αποδέσμευση περίπου 2.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, με την οποία ο ΔΗΣΥ διαφώνησε, δυστυχώς η Κυβέρνηση επανήλθε με νέο αίτημα για πρόσθετες 400 θέσεις. Είναι η μεγαλύτερη αποπαγοποίηση θέσεων της τελευταίας δεκαετίας», ανέφερε χθες σε δήλωση της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, στην οποία εκφράζει επίσης «εκ νέου την ανησυχία μας για τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών του κράτους, που μαζί με άλλες πολιτικές, θα καταβάλλονται εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως για πάρα πολλά χρόνια».

Προσέθεσε ότι «έχουμε ήδη παρατηρήσει πως το κρατικό μισθολόγιο αυξάνεται κατά 14% σε ένα μόλις έτος. Βραχυπρόθεσμα, η μεγάλη αύξηση των εσόδων υπερκαλύπτει τις δαπάνες και έχουμε έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό. Αλλά τα πράγματα δύνανται να αντιστραφούν επικίνδυνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει.

Και καταλήγει με το εξής: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά. Υπάρχουν σήμερα μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε. Ο ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει υπέρ του νέου αιτήματος».

Η αυστηρή απάντηση

Στην απάντησή του, το ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «προς αποκατάσταση της αλήθειας»:

  • Εκ των 397 συνολικά κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι 75 συμπεριλαμβάνονταν στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό (Αρ.2) του 2023 που ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου 2023. Όλες οι θέσεις είναι εγκεκριμένες είτε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, είτε στους Προϋπολογισμούς των Οργανισμών για το 2023 (προϋπολογισμοί που έχουν καταρτιστεί και υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την προηγούμενη Κυβέρνηση) και για όλες έχει προηγηθεί η έγκρισή τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με υπερψήφιση από το ΔΗΣΥ. Σημειώνεται ότι για όλες τις θέσεις δεν θα απαιτηθούν οποιεσδήποτε πρόσθετες πιστώσεις για την πλήρωσή τους.
  • Η πρακτική αποπαγοποίησης θέσεων υφίσταται από το 2013 μέχρι και σήμερα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά τα δύο προηγούμενα έτη και συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 η προηγουμένη κυβέρνηση προώθησε την αποπαγοποίηση 1880 και 1749 θέσεων, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών καλείται να εγκρίνει μεγάλο αριθμό κενών μόνιμων θέσεων για αποπαγοποίηση.

Κάναμε εμείες προσλήψεις, δεν υπάρχουν τόσες ανάγκες

Ο ΔΗΣΥ επανήλθε αργά το απόγευμα χθες, παραδεχόμενο ότι «το 2021 και 2022, μετά από αρκετά χρόνια αυστηρής πολιτικής, κρίθηκε απαραίτητο να αποπαγοποιηθούν θέσεις για κάλυψη αναγκών». Προσθέτει όμως το εξής: «Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που αμφισβητούμε πως παραμένουν τόσες μεγάλες ανάγκες».

Σύμφωνα με το Υπουργείο ΟΙκονομικών «η ουσία του θέματος δεν είναι η αποπαγοποίηση θέσεων αλλά η εξέλιξη της απασχόλησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα η οποία, βάσει στοιχείων, διατηρείται στα μειωμένα επίπεδα που έχουν επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2012 η απασχόληση στον δημόσιο τομέα αριθμούσε 52.267 άτομα και στις 30.6.2023 αριθμούσε 49.295. Οι αποπαγοποιήσεις και η σταδιακή πλήρωση των θέσεων δεν οδηγούν σε ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης, εφόσον κατά τη δημιουργία τους λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι αφυπηρετήσεις και η αντικατάσταση εκτάκτου και συμβασιούχου προσωπικού».