Μέσω του εξορθολογισμού των μισθολογικών κλιμάκων αλλά και του κρατικού μισθολογίου φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να σταματήσει το «φούσκωμα» του κρατικού μισθολογίου, το οποίο χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αποτελεί έναν από τους σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός όσο ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, Γιώργος Παντελή, αναφέρθηκαν στη διεξαγωγής της μελέτης για εξορθολογισμό του μισθολογίου, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στο 2024.

Κάτι όμως που δεν φαίνεται να έχει καθησυχάσει τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς το κρατικό μισθολόγιο αποτελεί το 30% του κρατικού προϋπολογισμού. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε, αναφερόμενος και σε σχετική νομοθεσία, πως η συμπερίληψη θέσεων στον προϋπολογισμό δεν είναι αρκετή ως επιχείρημα από την Κυβέρνηση για την αποδέσμευσή τους. Είπε ακόμη ότι έχει υποδειχθεί από το υπουργείο ότι το 2021 και το 2022 εγκρίθηκε μεγάλος αριθμός αποδεσμεύσεων και επιπλέον, μόνο φέτος, αποδεσμεύθηκαν 2,400 θέσεις. Σημείωσε πως από την στιγμή που κάθε χρόνο αφυπηρετούν και αποχωρούν από την κρατική μηχανή 700 άτομα, δεν είναι σωστή πολιτική το ξεπάγωμα 2,400 θέσεων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, διερωτήθηκε εάν έχει η Κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αναγκών των δημόσιου τομέα.

Τα δημόσια οικονομικά

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε το αίτημα για ξεπάγωμα 400 θέσεων, που τελικά αποδεσμεύθηκαν, υποστήριξε πως εντός του 2024 θα είναι έτοιμη η μελέτη που διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Όπως εξήγησε, μέσω της μελέτης θα γίνει εξορθολογισμός των μισθολογικών κλιμάκων, καθώς και συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα τύχουν αξιοποίησης για τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την έγκριση του εκκρεμούντος νομοσχεδίου από τη Βουλή, με το οποίο το ξεπάγωμα των θέσεων των προαγωγών δεν θα περνά από την επιτροπή Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως στις αρχές κάθε χρόνου θα ετοιμάζει έγγραφο πολιτικής για τις θέσεις πρώτου διορισμού, για την αποπαγοποίηση θέσεων αλλά και την κατάργηση θέσεων. «Είναι πιο ορθολογικό να μην περιλαμβάνονται οι θέσεις στον προϋπολογισμό. Ο έλεγχος του μισθολογίου θα γίνει μέσω του εξορθολογισμού κλιμάκων και της συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου.

Σύμφωνα με τον κ, Παντελή, η απασχόληση εργαζομένων στο δημόσιο μειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, σε αντίθεση με την εκπαιδευτική υπηρεσία, όπου αυξήθηκε. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο κόστος του κρατικού μισθολογίου αλλά και στην εξέλιξη της απασχόλησης στο δημόσιο» τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η απασχόληση στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία ήταν 12,606 άτομα, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 η απασχόληση αυξήθηκε στα 15,104 άτομα, ενώ οι υπάλληλοι στα υπουργεία ήταν 18,552 άτομα στο τέλος του 2012, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 ήταν 17,689.

Παράλληλα, ο κ. Παντελή τόνισε πως το υπουργείο επιθυμεί να καταλήξει σε ένα βιώσιμο και διαχείρισιμο μισθολόγιο, μέσω του οποίου θα γίνεται εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα διοχετεύονται για αναπτυξιακούς σκοπούς. «Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να συγκρατήσει τη διόγκωση του μισθολογίου. Για παράδειγμα, εάν η συμφωνία με τους χαμηλόμισθους δεν τεθεί σε σωστή βάση, η απόφαση θα αυξήσει το μισθολόγιο», επισήμανε. Υπέδειξε, επίσης, πως δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών. Υπέδειξε, επίσης, πως και 10 χιλ. θέσεις να αποπαγοποιούνται τον χρόνο, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας μόνο 600 μπορεί να πληρώσει ετησίως.