Το σκάνδαλο με την αυξημένη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, που κοστίζει στον Κύπριο πολίτη πάνω από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμα, κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Απέδωσε την τεράστια επιβάρυνση της οικονομίας και του περιβάλλοντος στην έλλειψη κινήτρου από την Κυβέρνηση για να κάνει κάτι ουσιαστικό, καθώς, όπως είπε, εισπράττει, από τα χρήματα που πληρώνουμε για ρύπους, ΦΠΑ αξίας πάνω από €40εκ κάθε χρόνο.

«Το φυσικό αέριο δεν ήρθε, που θα μείωνε τουλάχιστον το κόστος των εκπομπών, αλλά ούτε και το δίκτυο αναβάθμισαν, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ΑΠΕ για μείωση του κόστους», είπε ο κ. Θεοπέμπτου, για να προσθέσει πως «στην Ευρώπη, οι εταιρείες που εντάχθηκαν στο σύστημα εμπορίας ρύπων πέτυχαν 41% μείωση των εκπομπών, καλά αποτελέσματα είχαν και οι δικές μας εταιρείες, εκτός φυσικά από την ΑΗΚ, όπου τώρα πληρώνουμε πέραν των €200εκ το χρόνο για ρύπους, με αυτό να αντιστοιχεί σχεδόν με το ένα τρίτο του λογαριασμού των καταναλωτών».

Κατά τον κ. Θεοπέμπτου, συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΕΕ να ξεκινήσει ένα δεύτερο σύστημα Εμπορίας Ρύπων II (ETS II), το οποίο θα καλύπτει τα κτήρια, τις μεταφορές και τα καύσιμα και θα μπει σε εφαρμογή το 2027. «Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτηρίων και η Κυβέρνηση θα πληρώνουν δικαιώματα εκπομπών, όπως κάνει τώρα και η ΑΗΚ», προειδοποίησε.

Υπενθύμισε επίσης ότι θα έχουμε σύντομα και νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων, εφόσον μέσα στα πλάνα είναι και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου κατανάλωσης καυσίμων. «Γνωρίζουμε από τώρα ότι αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους των καυσίμων. Αυτό θα σημαίνει αύξηση του κόστους λειτουργίας των αυτοκινήτων, του κόστους λειτουργίας ορισμένων βιομηχανιών αλλά και αύξηση στο κόστος θέρμανσης οικιστικών αλλά και εμπορικών κτηρίων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου προειδοποίησε ακόμα ότι «σύντομα θα απαγορευτούν και οι οποιεσδήποτε επιδοτήσεις καυσίμων, όπως πχ για γεωργικό πετρέλαιο, αλλά και η επιδότηση στις ορεινές περιοχές για θέρμανση. Αν για τόσα χρόνια βοηθούσαμε τον κόσμο να αναβαθμίσει ενεργειακά τα σπίτια του στις ορεινές περιοχές δεν θα είχαν τόσο μεγάλο πρόβλημα τώρα», επισήμανε.

Σε σχέση με τις οικονομικές επιβαρύνσεις των βιομηχανιών στις χώρες μέλη της ΕΕ από τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι το αντίδοτο είναι η φορολογία άνθρακα, που ξεκίνησε φέτος η επιβολή της, ώστε σε προϊόντα όπως τσιμέντο, αλουμίνιο και σίδερο, που εισάγονται από τρίτες χώρες, να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία. «Αυτό θα αφαιρέσει τη δικαιολογία από οποιαδήποτε βιομηχανία να μεταφέρει την παραγωγή της εκτός Ευρώπης για να αποφύγει όλα αυτά τα μέτρα για το κλίμα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, ο βουλευτής των Οικολόγων επισήμανε πως «ο κόσμος που δεν τα βγάζει πέρα αυξάνεται συνεχώς, υπάρχει φτώχεια, ακρίβεια, ψηλά ενοίκια, χαμηλοί μισθοί και χρειάζεται η πολιτεία να παρέμβει. Χρειάζονται και άλλοι στεγαστικοί σχεδιασμοί για άτομα που δεν έχουν καθόλου λεφτά. Πρέπει η κυβέρνηση να δοκιμάσει νέες πολιτικές, όπως εφαρμόζονται στο εξωτερικό, αν είναι να έχουμε μια καλή στεγαστική πολιτική».