Τι καταγγέλθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και πώς σχολιάζουν ο τέως πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ο νεοκλεγείς πρόεδρος.

Δεν είναι όλα ρόδινα στον κόσμο της δικηγορίας και δεν είναι για όλους τους δικηγόρους το ίδιο επικερδές το επάγγελμα. Πέραν της εντύπωσης που δημιουργείται από την εμπλοκή δικηγόρων σε θέματα που πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα, όπως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα χρυσά διαβατήρια, τα δημοσιεύματα των Cyprus Confidential, δεν είναι όλοι οι δικηγόροι στην Κύπρο εκατομμυριούχοι!

Ρίχνοντας μια ματιά σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του νέου προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλη Βορκά, στο πλαίσιο συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, βλέπουμε πως πολλοί νέοι δικηγόροι έχουν σοβαρά εργασιακά θέματα και προβλήματα, που δεν καλύπτονται από το πολλές φορές πολυτελές πέπλο που σκεπά- ζει την κυπριακή δικηγορία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, δικηγόρος ο ίδιος για αρκετά χρόνια, είχε καταγγείλει σε εκείνη τη συνεδρία ότι υπάρχει «σύγχρονη δουλεία» στη δικηγορία και ότι νέοι δικηγόροι εργάζονται με «μισθούς πείνας», ενώ χειρίζονται υποθέσεις εκατομμυρίων.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Νομικών περί «μισθών πείνας», ο κ. Βορκάς ανέφερε ότι όντως αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό και ότι είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει και θα διαχειριστεί ο Σύλλογος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, όπως κατέγραψε το ΚΥΠΕ, σχετικά με την αδυναμία εξεύρεσης δικηγόρων, παρόλο που αποφοιτούν 300-400 δικηγόροι κάθε χρόνο (κάτι που αναφέρθηκε και στην εν λόγω συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής), ο κ. Βορκάς σημείωσε ότι η μη αύξηση της δικηγορικής ύλης, η μη αποτελεσματική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και οι σοβαρές καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων οδηγούν μεγάλη μερίδα των νέων παιδιών, των νέων δικηγόρων, να καταφεύγει στην εξεύρεση άλλης εργασίας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΥΝ

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται αυτό το πρόβλημα για το δικηγορικό επάγγελμα. Όταν ρωτούσαμε τον τέως πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστο Κληρίδη «ποιο ιεραρχεί ως το πιο σημαντικό πρόβλημα του κλάδου», λίγες μέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές των δικηγόρων, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως θεωρεί ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα του κλάδου είναι η ανάγκη αύξησης της δικηγορικής ύλης. Δηλαδή, στην αύξηση των δραστηριοτήτων των δικηγόρων. Το μέλλον είναι στην τεχνολογία, στη χρήση της και επίσης στην εξωδικαστηριακή επίλυση των διαφορών, σημειώνουν γνωστοί και καταξιωμένοι δικηγόροι. Είναι για αυτό που ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης.

Κινήσεις έγιναν και για την αύξηση της δικηγορικής ύλης και, μέσω προκαταρκτικής συμφωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, για αγορά υπηρεσιών από δικηγόρους για εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου κλπ (και εκπαίδευση από τον ΠΔΣ). Επίσης, γίνονται προσπάθειες για ψήφιση νομοθεσίας για τη σύνταξη ορισμένων συμβάσεων μόνο από δικηγόρους.

Ειδικά αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, και ανέφερε πως έχουμε 4.500 δικηγόρους και μπορέσαμε να επαυξήσουμε τη δικηγορική ύλη υπό την καλή έννοια του όρου και όχι συντεχνιακά.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμα πως οι δικηγόροι θα μπορέσουν -έστω και με τον μεγάλο αριθμό δικηγόρων που διαθέτουμε στην Κύπρο (δεύτερη στην Ευρώπη κατ’ αναλογία 100.000 πληθυσμού)- να αυξήσουν τον όγκο των δραστηριοτήτων τους, εάν παράλληλα εφαρμοστεί και η μεταρρύθμιση στα πρωτόδικα δικαστήρια.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας για την αύξηση του μισθού ασκούμενων δικηγόρων κατά 100 ευρώ, με καταβολή από τον εργοδότη.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, απαντώντας το ίδιο ερώτημα, τόνισε πως εκκρεμούν αρκετά σοβαρά και μακροχρόνια άλυτα ζητήματα, που αφορούν τόσο τη δικαιοσύνη όσο και τον κλάδο των διοικητικών υπηρεσιών «που συλλογικά με τα υπόλοιπα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε».

Ο κ. Βορκάς μίλησε και για το θέμα της αύξησης της δικηγορικής ύλης και εστίασε στο θέμα των αγοραπωλητήριων εγγράφων. Είπε πως αυτά θα πρέπει να συντάσσονται από δικηγόρους, για να διασφαλίζονται η νόμιμη συναλλαγή και η εκτέλεση των όρων της σύμβασης. Είπε, μάλιστα, ότι οι δικηγόροι είναι οι πλέον κατάλληλοι από τη στιγμή που εποπτεύονται.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βορκάς, σε πρόσφατες τοποθετήσεις του στον Φιλελεύθερο, είχε αναφέρει πως οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις και πωλητήρια έγγραφα που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο πρέπει να συντάσσονται κατ’ αποκλειστικότητα από δικηγόρους. Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων είχε αναφερθεί και σε συμμετοχή του στις προσπάθειες για προώθηση σχετικής πρότασης νόμου.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Το θέμα του Ταμείου Συντάξεων αποτέλεσε σημείο τριβής κατά την προεκλογική περίοδο που βίωσε πρόσφατα ο δικηγορικός κόσμος και απασχολούσε και απασχολεί έντονα μέλη του δικηγορικού συλλόγου.

Όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα ο κ. Κληρίδης, τόνισε πως το Ταμείο Συντάξεων των δικηγόρων είχε για πρώτη φορά κερδοφορία στα τελευταία χρόνια (€5,000,000) και πως το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναίες αποφάσεις.

Ο κ. Βορκάς για το θέμα του Ταμείου Συντάξεων του ΠΔΣ είχε πει ότι υπάρχει «σοβαρό έλλειμμα» και πρόσθεσε ότι από το 2017 έχουν εισέλθει στο επάγγελμα 2.000 νέα μέλη. Τέλος, αναφέρθηκε στην «απουσία επενδύσεων» από το ταμείο, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες.

Από την Κυπριακή έκδοση του Forbes