Κατά 2,5% περίπου αναμένεται να αυξηθούν οι μισθοί στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα, καθώς και στον ιδιωτικό, εκεί όπου καταβάλλεται ΑΤΑ ως αντιστάθμισμα των πληθωριστικών πιέσεων που ροκανίουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων εδώ και σχεδόν μία τριετία.

Ακόμα, όμως, και για όσους λαμβάνουν ΑΤΑ, το αντιστάθμισμα, δηλαδή το τιμαριθμικό επίδομα, δεν πρόκειται να αναπληρώσει πλήρως την αγοραστική τους δύναμη, καθώς βάσει της τελευταίας συμφωνίας η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή καταβάλλεται στα 2/3 ή στο 66,7% της αύξησης του  Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εξαιρουμένων των φόρων κατανάλωσης.

Η καταβολή, μάλιστα, στο 66,7% της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής συμφωνήθηκε, υπενθυμίζουμε, μόλις τον περασμένο Μάιο, με τη συμβολή της νέας Κυβέρνησης και του νέου υπουργού Εργασίας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο θεσμός που ανεστάλη τα χρόνια της τρόικας επανήλθε, προέβλεπε καταβολή της ΑΤΑ στο 50%.

Αν και εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση από την Στατιστική Υπηρεσία για τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο, οι εκτιμήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και των συντεχνιών συγκλίνουν πως για το 2024 το τιμαριθμικό επίδομα θα αυξήσει τους μισθούς όσων λαμβάνουν ΑΤΑ κατά 2,5% περίπου, βάσει της ενημέρωσης που έχουν από την Στατιστική αλλά και στη βάση της πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μέχρι στιγμής.

Σημειώνουμε ότι  για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 3,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Στατιστική στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη. Την ίδια μέρα ή την επομένη αναμένεται και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του τιμαριθμικού επιδόματος που θα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις στην κρατική υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Την ίδια αύξηση, που όπως αναφέρθηκε υπολογίζεται για την ώρα σε ποσοστό 2,5%, θα λάβουν και όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν ΑΤΑ είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων, είτε με άλλες συμφωνίες στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι και η νέα συμφωνία για την ΑΤΑ είναι μεταβατική και με ισχύ έως τον Ιούνιο του 2025. Με αυτήν, η καταβολή της ΑΤΑ αυξήθηκε στα δύο τρίτα (66.7%) από το μισό (50%) που ίσχυε προηγουμένως, της ετήσιας αύξησης του ΔΤΚ, εξαιρουμένων των φόρων κατανάλωσης. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2025 θα συνεχιστεί, όπως έχει συμφωνηθεί, ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, αλλά χωρίς αυτήν θα συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη μεταβατική συμφωνία.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, που δεν έχει ακόμα αρχίσει, οι συντεχνίες θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνουν στην καταβολή της ΑΤΑ στο 100% της αύξησης του ΔΤΚ, με τις εργοδοτικές οργανώσεις να αναμένεται να επιμείνουν στο δικό τους αίτημα για αντικατάσταση του θεσμού με νέο μηχανισμό.

Εξάλλου και άλλοι οργανισμοί αλλά και διάφοροι αναλυτές προβαίνουν συχνά σε συστάσεις για εξορθολογισμό του θεσμού, λόγω του αυτοματισμού του, που παραγνωρίζει την παραγωγικότητα κι άλλα οικονομικά μεγέθη, που διογκώνει το κρατικό μισθολόγιο και που ωφελεί κυρίως τον δημόσιο τομέα και όχι τον ιδιωτικό και κυρίως τους υψηλόμισθούς και όχι όσους πλήττει περισσότερο ο πληθωρισμός.

Και μειώσεις λόγω ΤΚΑ

Με τη νέα χρονιά αναμένεται να αυξηθούν και οι εισφορές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οπόταν όσοι λαμβάνουν ΑΤΑ θα δουν την αύξηση λόγω τιμαριθμικού επιδόματος να μειώνεται κατά 0,5%, όση θα είναι και η αύξηση των εισφορών των μισθωτών προς το ΤΚΑ.

Ακόμα χειρότερα όμως, όσοι δεν λαμβάνουν ΑΤΑ θα δουν πραγματική μείωση στους μισθούς τους με τον νέο χρόνο,  λόγω των αυξημένων εισφορών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Οι αυξήσεις που θα επιβληθούν έχουν αποφασιστεί εδώ και μια 15ετία περίπου, για ενίσχυση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ. Οι αυξήσεις άρχισαν από το 2009, επιβάλλονται ανά 5ετία και ολοκληρώνονται την 1η Ιανουαρίου του 2039. Στο πλαίσιο αυτό και βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι εισφορές των μισθωτών και των εργοδοτών από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται κατά 0,5% και από 8,3% θα ανέλθουν στο 8,8% επί των ασφαλιστών αποδοχών κάθε εργοδοτούμενου.