Με τα δεκανίκια του δωδεκατημορίου του Ιανουαρίου λειτουργούν με τη νέα χρονιά τα 43 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό, με ευθύνη δική τους και των αρμόδιων υπουργείων.

Σχεδόν όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν έχουν καταθέσει έγκαιρα στο Κοινοβούλιο τους προϋπολογισμούς τους, παρόλο που κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν πως τους έχουν προωθήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων στα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από τους 43 οργανισμούς που ο προϋπολογισμός τους εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, μόλις δέκα τούς έχουν καταθέσει στη Βουλή. Βάσει του Συντάγματος, οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή τρεις μήνες πριν τη λήξη του έτους, δηλαδή, τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτώβριου, όπως γίνεται με τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μοναδικός οργανισμός που έχει κινηθεί κάπως εντός των χρονοδιαγραμμάτων ήταν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, ο προϋπολογισμός του οποίου στάλθηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου. Τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν και οι προϋπολογισμοί του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Τον Νοέμβριο στάλθηκαν στη Βουλή οι προϋπολογισμοί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων. Εξάλλου, μόλις τον Δεκέμβριο κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο οι προϋπολογισμοί της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, της Αρχής Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, καθώς και του ΘΟΚ.

Από την ημέρα που η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της λόγω των γιορτών έως σήμερα μεγάλος αριθμός ημικρατικών πιθανότατα έχει προωθήσει στο Κοινοβούλιο τους προϋπολογισμούς. Υπενθυμίζεται πως βάσει της εγκύκλιου του Υπουργείου Οικονομικών που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, οι ημικρατικοί οργανισμοί έπρεπε μέχρι τις 17 Ιουλίου να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς για το 2024 στο καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, μέχρι τις 16 Αυγούστου του 2023 όλοι οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου θα έπρεπε να υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, για να προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο. Ακολούθως, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να υποβάλει τους προϋπολογισμούς στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου έπρεπε να τους καταθέσει στη Βουλή…

Ο αντίλογος από κάποιους οργανισμούς

Εκπρόσωποι διευθύνσεων κάποιων ημικρατικών οργανισμών μιλώντας στον «Φ» σημείωσαν πως είχαν στείλει τους προϋπολογισμούς τους στα αρμόδια υπουργεία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τα υπουργεία στη συνέχεια απαίτησαν από αυτούς κάποιες αλλαγές. Όπως μας λέχθηκε, λόγω των αλλαγών που ζητήθηκαν, οι προϋπολογισμοί δεν εγκρίθηκαν έγκαιρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η κατάθεση τους στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως τα δωδεκατημόρια μπορούν να ανανεωθούν για άλλο ένα μήνα, δηλαδή για τον Φεβρουάριο, ενώ από το Μάρτιο όσοι οργανισμοί δεν θα έχουν προϋπολογισμό θα λειτουργούν παράνομα. Κατά τη διάρκεια των δωδεκατημορίων οι οργανισμοί μπορούν να προχωρούν μόνο σε πληρωμές προσωπικού.

Τη Δευτέρα ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα τεθούν προς εξέταση οι προϋπολογισμοί έξι οργανισμών. Όπως είναι αναμενόμενο, τα μέλη της επιτροπής θα εκφράσουν για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκεια τους για μια απαράδεκτη συνήθεια που πλέον έγινε πρακτική.