Ξεκαθαρίζει πιθανό σήμερα η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης. Μετά την αλλαγή, τον Δεκέμβριο, του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, θα πρέπει να αλλάξει το ΔΣ, καθώς με τη νέα νομοθεσία το συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα αντί από επτά μέλη που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. Στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί προς έγκριση η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για διορισμό του εννιαμελούς συμβουλίου.

Πρόεδρος θα διοριστεί διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και αντιπρόεδρος  διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας. Τα υπόλοιπα εφτά μέλη που θα διοριστούν θα είναι ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, από ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, των Ασφαλιστικών Εταιρείων, των ΕΠΕΥ, καθώς και ένας εκπρόσωπος των συνδέσμων καταναλωτών.

Η θητεία του νέου ΔΣ του Φορέα θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2029.

Μετά τον διορισμό του νέου ΔΣ θα ακολουθήσει όπως όλα δείχνουν νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διορισμό του νέου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία παραμένει κενή από την 1η Ιουλίου του 2023. Πριν από μερικούς μήνες είχε προκηρυχθεί η θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κατατέθηκε αριθμός αιτήσεων από ενδιαφερόμενους, αλλά διορισμός δεν έγινε. Παρόλο που οι πληροφορίες ανέφεραν τότε πως θα επαναδιοριζόταν ο τέως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, καθώς ο κ. Ιωάννου διετέλεσε για δύο θητείες πρόεδρος του Φορέα και σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορούσε να συνεχίσει για τρίτη θητεία.

Λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, η θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κρίνεται αρμοδίως ότι θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί. Από τον περασμένο Ιούλιο ο Φορέας λειτουργεί κανονικά κάτω από την εποπτεία της Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Βαλεντίνας Γεωργιάδου.

Ο Φορέας δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα τις τελευταίες εβδομάδες από δανειολήπτες, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν για τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας και τις δυνατότητες που έχουν να επαναρυθμίσουν τα δάνειά τους και να αποφύγουν διαδικασίες εκποιήσεων. Με το νέο νομικό πλαίσιο, περισσότεροι δανειολήπτες έχουν τώρα τη δυνατότητα να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για αναδιάρθρωση του δανείου τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης της διαγραφής καταχρηστικών ρητρών ή επιβεβαίωσης του οφειλόμενου ποσού από το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σε περίπτωση εκποίησης ή και αμφισβήτησης του ύψους του χρέους.

Ο Επίτροπος έχει τώρα τη δυνατότητα να διορίζει διαμεσολαβητή, με σκοπό την αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων, για τερματισμένα δάνεια (για περίοδο έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου) ή για όσο βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Το Δικαστήριο θα εκδίδει διάταγμα αναβολής και παράλληλα διάταγμα αναστολής της εκποίησης για μέγιστη περίοδο 4 μηνών.