Σημαντικές ανατιμήσεις έως και 30% σε ηλεκτρονικά είδη κι άλλα διαρκή αγαθά όπως ψυγεία, αυτοκίνητα και κλιματιστικά από τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένει ο εμπορικός κόσμος της Κύπρου, λόγω της αναταραχής που προκάλεσαν οι αντάρτες Χούθι στο θαλάσσιο εμπόριο και συγκεκριμένα από το «απαγορευτικό» που σχεδόν επέβαλαν στη διέλευση πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο γύρος της Αφρικής, που επιλέγεται πλέον λόγω των επιθέσεων των ανταρτών της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που έφταναν από τη Άπω Ανατολή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας στη χώρα μας ή σε κοντινά λιμάνια της Κύπρου έχει ήδη τριπλασιάσει το κόστος μεταφοράς αγαθών.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Ηλεκτρονικών Ειδών Στέλιος Αθανασίου, τα μεταφορικά από την Κίνα, για εμπορευματοκιβώτιο 40 κυβικών, από 2,5 χιλ. ευρώ που ήταν προηγουμένως κοστίζει από χθες το πρωί 7.200 ευρώ. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι αυξήσεις σε ηλεκτρονικά, κυρίως, είδη που εισάγονται από την Άπω Ανατολή θα γίνουν αισθητές στους καταναλωτές από τις αρχές Φεβρουαρίου, σε διαφορετικά όμως ποσοστά.

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, οι αυξήσεις αναμένονται αναλόγως προϊόντων και μεγέθους συσκευής και μπορεί να ανέρχονται ως και 30% για μεγάλες συσκευές, όπως ψυγεία. Σημείωσε ότι σε ένα εμπορευματοκιβώτιο με ψυγεία μπορούν να φορτωθούν γύρω στις 70 συσκευές και πως με τις 5 χιλιάδες ευρώ αυξημένου μεταφορικού κόστους αναλογεί σε κάθε συσκευή μια αύξηση γύρω στα 70 ευρώ, οπόταν σε ποσοστό μπορεί η αύξηση στις τελικές τιμές να ανέλθει στο 20 με 30%. Για μικρότερες συσκευές, όπως κλιματιστικά, η αύξηση μπορεί να περιοριστεί στο 10 με 15%, ενώ για ακόμα μικρότερες συσκευές η αύξηση μπορεί να είναι ακόμα μικρότερη.

«Κόφτης» ο ανταγωνισμός;

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Ηλεκτρονικών Ειδών, πάντως, άφησε να νοηθεί πως οι αναμενόμενες αυξήσεις ενδέχεται να είναι και πιο υποφερτές, αφού δεν αποκλείεται ο εμπορικός κόσμος να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους των μεταφορικών, όπως έπραξε και στο παρελθόν, στη διάρκεια της πανδημίας. Οι καταναλωτές στην Κύπρο, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι τυχεροί γιατί υπάρχει ανταγωνισμός, με τον κ. Αθανασίου να εκτιμά πως μεγάλο βάρος θα πέσει στις πλάτες των εμπόρων το πρόσθετο κόστος στα μεταφορικά.

Την ίδια άποψη εξέφρασε χθες και ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, καθησυχάζοντας στην ουσία την αγορά για μεγάλες αυξήσεις τιμών και έξαρση του πληθωρισμού. Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με την αύξηση των μεταφορικών, εκτίμησε πως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δεν καθόρισε, προκειμένου να δούμε το ύψος των πιθανών ανατιμήσεων, λόγω του ότι λειτουργεί πολύ παραγωγικά και υγιώς, κατά την έκφραση του, ο ανταγωνισμός στην Κύπρο. Ο γ.δ. της ΟΕΒ εκτίμησε ότι ο εμπορικός κόσμος θα βρει τους τρόπους είτε για να μειώσει το αυξημένο κόστος, είτε θα το απορροφήσει εκεί και όπου είναι δυνατόν, προκειμένου τυχόν αυξήσεις να μην οδηγήσουν μακριά τον καταναλωτή και να μην περιορίσουν γενικότερα την καταναλωτική διάθεση, καθώς, όπως εξήγησε, τα αγαθά που επηρεάζονται είναι κυρίως διαρκή αγαθά και όχι τρόφιμα ή αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ο ίδιος ανέφερε περαιτέρω πως για την ώρα δεν υπήρξαν, λόγω της αναστάτωσης στον θαλάσσιο εμπόριο, αυξήσεις στις τιμές για τους καταναλωτές και όπως συμπλήρωσε «δεν αναμένουμε να υπάρξει κάτι το οποίο θα σπρώξει κατά τρόπο θεματικό τις τιμές προς τα πάνω». Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πάντως πως τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σοβαρά αλλά δεν επηρεάζουν τα τρόφιμα ή αγαθά άμεσης και ευρύτατης κατανάλωσης αλλά διαρκή αγαθά, όπως έπιπλα, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης και ενδεχομένως πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες κυρίως για τον κατασκευαστικό τομέα.

Ακριβότερα φορτία, χωρίς αυξήσεις για την ώρα

Φορτία από εμπορικά πλοία που φαίνεται να έκαναν όλο τον γύρο της Αφρικής για να προσεγγίσουν την Κύπρο και με διπλάσιο κόστος έχουν ήδη παραληφθεί από εισαγωγείς ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης Γιώργος Τσακιστός, συμπληρώνοντας όμως πως δεν υπήρξαν ακόμα αυξήσεις στους καταναλωτές.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα μέλη του Συνδέσμου αλλά και συνεργάτες του που εμπορεύονται αγαθά υπεραγορών αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα και πως γίνεται μια προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Ο κ. Τσακιστός εκτίμησε ωστόσο πως, εφόσον συνεχιστεί το πρόβλημα και δεν επιλυθεί με διπλωματικά ή άλλα μέσα, τότε δεν θα αποφευχθούν οι αυξήσεις στην αγορά, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές μας από Άπω Αναστολή σε φαγώσιμα δεν είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επικεντρώνονται σε ψάρια, τόνους, πρώτες ύλες κι άλλα διαρκή αγαθά, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, εργαλεία-εξαρτήματα και αυτοκίνητα.