Τρία προγράμματα χρηματοδότησης πέραν των €10 εκατ. που στοχεύουν στην πράσινη μετάβαση και στον τομέα της ενέργειας τρέχει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεόδωρος Λουκαΐδης, μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα έχουν προκηρυχθεί δυο από τα τρία σχέδια.

Όπως, είπε, τα σχέδια θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τις κυπριακές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην έρευνα και στην καινοτομία. Σημείωσε, παράλληλα πως τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν προσφέρουν μόνο χρηματοδότηση, αλλά και υποστήριξη για τη μετουσίωση μίας ιδέας σε πράξη και την επιτυχή μεταφορά της στην αγορά. Κάτι, όπως είπε, που θα συμβάλει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας από τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς του τόπου, μέσω αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών.

Καινοτομία στην ενέργεια

Τα €4 εκατ. διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος «Έρευνα στις Επιχειρήσεις – Ενέργεια».

Συγκεκριμένα, προσφέρει χορηγία μέχρι €200 χιλ. σε κάθε ενδιαφερόμενο, για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος που αφορούν την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι θεματικές ενότητες του σχεδίου αφορούν την ανάλυση κεραυνικής δραστηριότητας σε γραμμές μεταφοράς, την επιτήρηση υποσταθμών μέσω θερμικής απεικόνισης και εντοπισμού βλάβης στις γραμμές μεταφοράς, την ολιστική διαχείριση της μικρής διεσπαρμένης παραγωγής φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό δίκτυο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αιτήσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Ενεργειακές λύσεις

Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης, CO-DEVELOP- REPowerEU , ο κ. Λουκαΐδης είπε πως προσφέρεται χορηγία μέχρι €600,000 σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ερευνητικό οργανισμό για την ανάπτυξη λύσεων σε ενεργειακές προκλήσεις. Αφορά θεματικές ενότητες όπως είναι, κλιματική αλλαγή, χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενσωμάτωση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα, λύσεις και τεχνολογίες για τη μείωση του κόστους των τεχνολογιών.

Επίσης, επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα και ασφάλεια των ενεργειακών συστημάτων, στην ενσωμάτωση στο δομημένο περιβάλλον – νέα υλικά, λύσεις και τεχνολογίες για κτήρια, ενεργειακή απόδοση στη βιομηχανία, τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας , ανανεώσιμα καύσιμα και βιοενέργεια, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (ccs) καθώς και δέσμευση και χρήση άνθρακα (ccu) ενεργειακά συστήματα μηδενικών καθαρών εκπομπών. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι την 29η Φεβρουαρίου.

Πράσινα «Διδακτορικά»

Εξάλλου, ανοιχτό είναι το πρόγραμμα «Διδακτορικό στη Βιομηχανία – PhD in Industry». Σκοπός του προγράμματος είναι η διοχέτευση επιστημονικού ταλέντου στις κυπριακές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι €1,75 εκατ., εκ των οποίων οι €750 χιλ. θα διατεθούν σε έργα στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι το οικοσύστημα έχει μεγαλώσει αρκετά με την εμπλοκή περισσότερων πανεπιστημίων και κέντρων αριστείας και επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, αποτελεί και η εξέλιξη του «Φαέθων» σε κέντρο αριστείας στον τομέα των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ιδρύματος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας τομέας που προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη συμμετοχή, υπήρξε στον τομέα της βέλτιστης χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνει τα έξυπνα δίκτυα και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.

Ακολουθεί ο τομέας των εφαρμογών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις ηλιοθερμικές τεχνολογίες. Επίσης αρκετό ερευνητικό έργο έχει παραχθεί και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών. Έντονο ενδιαφέρον υπήρξε και στην αποθήκευση ενέργειας.

Ο κ. Λουκαϊδης, αναφέρθηκε και στην αύξηση των ερευνητικών κέντρων και οργανισμών στην Κύπρο , που παράγουν έρευνα και καινοτομία αλλά στην εμπλοκή των επιχειρήσεων οι οποίες χρηματοδοτούν ή χρησιμοποιούν την παραγόμενη τεχνολογία. Καταλήγοντας, είπε, πως βρίσκονται στα σκαριά πολλά άλλα προγράμματα τα οποία θα τρέξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, για στήριξη του επιχειρηματικού και ερευνητικού κόσμου της Κύπρου.