Σε ξεκαθάρισμα των θέσεων οι οποίες μπορούν να καταργηθούν αλλά και των αναγκών που υπάρχουν σε προσωπικό στα υπουργεία, υφυπουργεία και ανεξάρτητες αρχές καλούνται να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ως πρώτο βήμα για συγκράτηση της απασχόλησης στο Δημόσιο και του κρατικού μισθολογίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, θορυβημένο από το «φούσκωμα» του κρατικού μισθολογίου, το οποίο φέτος ανήλθε στα €3.7 δισ., προχωρεί στα πρώτα βήματα για εξορθρολογισμό των συγκεκριμένων δαπανών, οι οποίες καλύπτουν το 30% των συνολικών πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και αντιστοιχούν στο 11.4% του ΑΕΠ. Πέραν της μελέτης που προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για εξορθρολογισμό του μισθολογίου και για συγκράτηση των θέσεων, η οποία θα είναι έτοιμη εντός του έτους, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διαβιβάσουν τάχιστα τις εισηγήσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε ο Μάκης Κεραυνός να ενημερώσει τις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο για τις ανάγκες στελέχωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με εγκύκλιό του καλεί τις αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν την στελέχωση των υπουργείων και υφυπουργείων στα οποία εμπίπτουν, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική εξέλιξη της απασχόλησης, σε συνάρτηση με τις αρμοδιότητες και τα έργα που αναλήφθηκαν.

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 26 Ιανουαρίου τις εισηγήσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά για τις μόνιμες δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις ή και ωρομίσθιες θέσεις που κρίνονται ως μη αναγκαίες και θα μπορούσαν να καταργηθούν. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να παραθέσουν τις προτεραιότητες που έχουν τα υπουργεία και υφυπουργεία για την πλήρωση κενών θέσεων πρώτου διορισμού, προαγωγής και πρώτου διορισμού. Ακολούθως, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού θα ετοιμάσει πρόταση και θα την υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από κόσκινο οι προαγωγές

«Τυχόν αιτήματα, τόσο για τη δημιουργία νέων/ πρόσθετων θέσεων, όσο και για την αναβάθμιση υφιστάμενων θέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχούς αξιολόγησης και τεκμηρίωσης και να περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα» προσθέτει στην εγκύκλιο ο κ. Παντελή.

Τονίζει πως η αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στο κοινό και στις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών καλεί τα υπουργεία/ υφυπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν τη διαμόρφωση των κατάλληλων δομών, τον ανασχεδιασμό και την απλοποίηση διαδικασιών, τη μηχανογράφηση για την αποτελεσματικότερη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς το κοινό και τις επιχειρήσεις, με χαμηλότερο κόστος, την οργάνωση και τη σωστή ανάθεση καθηκόντων, καθώς και την παρακολούθηση και εποπτεία της εκτέλεσης των εργασιών του προσωπικού.

«Κι’ αυτό, με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό των αναγκών στελέχωσης και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, με σκοπό τη συγκράτηση της απασχόλησης και γενικότερα του μεγέθους του κρατικού μισθολογίου» καταλήγει.

Θα ενημερώνει ο ΥΠΟΙΚ

Πριν από μερικούς μήνες είχε αποφασιστεί ότι αρχές κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαχείριση της απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία, έτσι ώστε το αρμόδιο υπουργείο να έχει μια σαφή εικόνα για τις ανάγκες που προκύπτουν σε προσωπικό αλλά και για τις θέσεις που πρέπει να καταργηθούν.

Συγκεκριμένα, θα γίνεται ενημέρωση για την αριθμητική στελέχωση και τη διαχρονική εξέλιξη της απασχόλησης στο Δημόσιο και τις κενές θέσεις πρώτου διορισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα κενωθούν εντός του έτους, καθώς και για τις θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής ανά υπουργείο και υφυπουργείο.