Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Ενέργειας, τη ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείριση Φυσικού Αερίου) και τη θυγατρική ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου) για κατά συρροήν παραβάσεις όρων του συμβολαίου για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό από την κινεζική CPP, η ΕΤΥΦΑ επέμενε να καλύπτει την εταιρεία και να διαβεβαιώνει πως οι Κινέζοι συνεργάτες της λάμβαναν όλες τις πρόνοιες για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση και παράδοση του έργου.

Όπως σημειώνει σε μερικά σημεία της ειδικής του έκθεσης ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι διαβεβαιώσεις της ΕΤΥΦΑ έπεφταν η μια μετά την άλλη στο κενό, καθώς οι καθυστερήσεις, οι αστοχίες, οι τεχνικές αδυναμίες, τα λάθη αλλά και οι πρόσθετες αξιώσεις για αποζημειώσεις παρουσιάζονταν συχνά.

Δεδομένου ότι κατά την εξέλιξη των γεγονότων που καταγράφει στην έκθεσή του ο κ. Μιχαηλίδης ήταν συχνά τα επικριτικά δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο (και στον Φιλελεύθερο) για καθυστερήσεις και παραβάσεις όρων του συμβολαίου, με το Υπουργείο Ενέργειας, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, να διαβεβαιώνει κατά καιρούς για το αβάσιμο των δημοσιογραφικών επικρίσεων, εγείρονται προβληματισμοί για τους λόγους που η κυβερνητική πλευρά παρέκαμπτε και τις προειδοποιήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «έντονες ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις εκφράζονταν σε επιστολές μας προς την ΕΤΥΦΑ, αλλά και στις συνεδρίες της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Έργου (ΣΕΔΕ),

καθώς αυτές τεκμηριώνονταν, όχι μόνο από τη φυσική, αλλά και από την οικονομική πρόοδο των εργασιών».

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η ακόλουθη διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή: «Ωστόσο, η ΕΤΥΦΑ επίμονα διαβεβαίωνε ότι ο εργολάβος λάμβανε τα απαιτούμενα μέτρα για απορρόφηση των καθυστερήσεων και δεσμευόταν για την πραγματοποίηση παράλληλων εργασιών, προκειμένου να καθίστατο εφικτή η συμπλήρωση του έργου πριν το τέλος του 2022 (σ.σ. είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί τέλος του ’24!)».

Σε άλλο σημείο, ο Γενικός Ελεγκτής καταγγέλλει ότι «παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις εκ μέρους του εργολάβου (…) η ΕΤΥΦΑ πρόσφερε κάλυψη στον εργολάβο, με διαβεβαιώσεις ότι αυτός λάμβανε τα απαιτούμενα μέτρα για απορρόφηση των καθυστερήσεων και δεσμευόταν για την έγκαιρη συμπλήρωση του έργου. Αποκορύφωμα της ευνοϊκής μεταχείρισης του εργολάβου και γενικότερα της τραγικής διαχείρισης του έργου εκ μέρους της ΕΤΥΦΑ», συμπληρώνει ο κ. Μιχαηλίδης, «ήταν η εισήγησή της προς την ΚΕΑΑ (Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων) για έγκριση του αιτήματος του εργολάβου για καταβολή επιπρόσθετου ποσού ύψους €25 εκ. λόγω αύξησης της αξίας του χάλυβα, με μοναδικό αιτιολογικό ότι, σε αντίθετη περίπτωση, ο εργολάβος θα εγκατέλειπε το έργο και θα επερχόταν χάος. Η Υπηρεσία μας διαφώνησε έντονα με την καταβολή του εν

λόγω ποσού, καθώς η σύμβαση δεν προνοούσε καταβολή αποζημίωσης στον εργολάβο λόγω αύξησης στις τιμές των υλικών. Η ΚΕΑΑ, με πλειοψηφία, ενέκρινε το εν λόγω αίτημα».

Νέα συμφωνία και… περιμένουμε

Ο Γ. Ελεγκτής αναφέρει ακόμα ότι η ΕΤΥΦΑ, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβούλων της, υπέγραψε νέα συμφωνία με τον εργολάβο, μέσα από την οποία γινόταν ουσιαστικά αποδεκτή επιπρόσθετη αδικαιολόγητη καθυστέρηση 10 και πλέον μηνών στην υλοποίηση του έργου (από Σεπτέμβριο του 2022 σε Ιούλιο του 2023), με ταυτόχρονη έμμεση απεμπόληση του δικαιώματος της ΕΤΥΦΑ για επιβολή στον εργολάβο αποζημιώσεων λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων».

Και η περιπέτεια είχε και συνέχεια: «Οι καθυστερήσεις συνεχίστηκαν, με τον εργολάβο να υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2023 αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα εργασιών, μεταθέτοντας την ολοκλήρωση του έργου από

τον Ιούλιο του 2023 στον Οκτώβριο του 2023, και με νέο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα εργασιών, το οποίο υπέβαλε τον Ιούλιο του 2023, να υποδεικνύει ολοκλήρωση του έργου τον Ιούλιο του επόμενου έτους (2024). Δηλαδή, το έργο του οποίου η μελέτη και κατασκευή θα

ολοκληρωνόταν εντός 24 μηνών, θα παραδοθεί, και αυτό υπό αμφισβήτηση, 22 μήνες μετά τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσής του».