Την έντονη αντίδραση της ΣΕΚ προκάλεσε το πρόσφατο ναυάγιο στο διάλογο για τυχόν αλλαγές στη στρατηγική απασχόλησης ξένων εργαζομένων υποστηρίζοντας πως το αδιέξοδο προκλήθηκε λόγω της άτεγκτης στάσης που τήρησε η εργοδοτική πλευρά.

Με ανακοίνωση της η ΣΕΚ αναφέρει συγκεκριμένα πως η άτεγκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς σε ότι αφορά το θέμα της αναθεώρησης της Στρατηγικής Απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες χώρες, οδήγησε σε ναυάγιο τις διαβουλεύσεις οι οποίες βρισκόταν σε εξέλιξη στην τριμερή τεχνική επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και πως η εργοδοτική πλευρά σε κανένα σημείο των συζητήσεων δεν επέδειξε την αναγκαία ευελιξία. Δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει η συντεχνία στη συνέχεια  ότι οι πραγματικές προθέσεις ήταν να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, ώστε να συνεχισθεί η υφιστάμενη Στρατηγική με την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από Τρίτες χώρες, οδηγώντας έτσι στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.

Η ΣΕΚ καταγγέλλοντας αυτή τη συμπεριφορά ζητά όπως συγκληθεί αμέσως το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, ενώ καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Γιάννη Παναγιώτου να περιορίσει την περαιτέρω διαδικασία αδειοδότησης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η προβληματική αυτή κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί.

Παράλληλα, η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση όπως τοποθετηθεί για το θέμα αποτρέποντας τυχόν παρενέργειες εις βάρος της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της κυπριακής οικονομίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνει πως η ΣΕΚ δεν είναι αρνητική στην παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες χώρες, νοουμένου ότι οι ανάγκες στους τομείς που υπάρχει ζήτηση τεκμηριώνεται και οι όροι απασχόλησης τους να ρυθμίζονται στη βάση των Συλλογικών Συμβάσεων, έτσι ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και χωρίς να δημιουργείται περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζονται και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Θεωρεί επίσης ότι η επανασύσταση των τριμερών τεχνικών επιτροπών αξιολόγησης των αιτήσεων είναι πολύ σημαντική καθώς προσφέρει την απαιτούμενη διαφάνεια, έλεγχο και αξιοπιστία των αιτημάτων, τα οποία κατατίθενται εκ μέρους της εργοδοσίας, στο πλαίσιο και της ανάγκης επίσπευσης των διαδικασιών, ενώ υπάρχει και πλήρης εικόνα των αναγκών ανά οικονομικό τομέα και επιχείρηση.

Τέλος, η ΣΕΚ ζητά όπως υπάρξει το συντομότερο κατάληξη στη διαδικασία αναπροσαρμογής της Στρατηγικής Απασχόλησης ξένων εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την γενικότερη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει το κράτος.