Ενοχλητικά έντομα. Που ενίοτε μεταμορφώνονται σε ανθρώπους και σου αλλάζουν τον αδόξαστο. Ο μέγας Μάνος Χατζιδάκις, όταν είχε κάτι να πει για πρόσωπα και πράγματα ασυμμάζευτα, το έκανε με τρόπο που να μην εξισωθεί ποτέ μαζί τους. Άλλωστε, οι κώνωπες δρουν και αντιδρούν, έλεγε. Δεν σκέφτονται.
«Ύστερα, ελκύονται από τις επιφάνειες, τις επιδερμίδες. Για την ουσία δεν ενδιαφέρονται», σημείωνε σε ένα από εκείνα τα αριστουργηματικά του «Τα Σχόλια του Τρίτου», που ήταν (και είναι ακόμα) το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που υπηρετεί τον Πολιτισμό – την κλασική μουσική, την ποίηση και λογοτεχνία, το ταλέντο και τη γνώση.
Δεν θα ξεχάσω το παρακάτω σχόλιο που έκανε μετά από μια καλλιτεχνική του επίσκεψη στην πόλη της Καλαμάτας:
«Πριν δύο, πριν τρεις θα ’ταν εβδομάδες, άλλος κώνωψ, καλαματιανός ετούτη τη φορά, με τη μορφή εντοπίου μεγαλέμπορου ή δικηγόρου, δυσαρεστηθείς με την καθυστέρησιν της αφίξεως μου και αγνοώντας, ηθελημένα, την εκτός προγράμματος εθελοντική μου παρουσία, μου εγύρισεν την πλάτη ως τιμωρημένος μαθητής, προφανώς νομίζοντας ότι τοιουτοτρόπως με περιφρονεί.
Και πάλι το μουσικόν μου ήθος επεβλήθη και δεν έβγαλα από την τσέπη μου το εντομοκτόνο που πάντα κουβαλάω μαζί μου για περιπτώσεις σαν του καλαματιανού κώνωπος. Και έπαιξα πιάνο και ευχήθηκα την συγκινητική προσπάθεια άξιων πολιτών της Καλαμάτας για μερικές πρωτογενείς μουσικές εκδηλώσεις στην πόλη τους. Δυστυχώς, βλέπετε, οι κώνωπες παράγονται παντού».
Μία από τις χειρότερες παραλλαγές τους κυριαρχεί εκεί όπου βασιλεύει το ευτελές και ξέβαθο. Στην τηλεόραση, στα social media (εκεί όπου τα φωτογραφημένα πιάτα γκουρμέ μοιάζουν τόσο πολύ κατ’ όψιν με τα πρόσωπα που τα αναρτούν) και στα κέντρα αποτοξίνωσης περίεργων απωθημένων.
Μια τέτοια περίπου τέχνη υπηρετεί η τηλεόραση (θα πρόσθετα και τα social media), έλεγε τότε ο Χατζιδάκις: Ανώδυνη και πληκτική.
Στα άλλα πεζά μας τώρα: Αρχίζει στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση για το νομοσχέδιο καθιέρωσης της Επιστολικής Ψήφου. Μιλάμε για ανθρώπους που ΕΧΟΥΝ δικαίωμα ψήφου. Και που για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν μπορούν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στο εκλογικό κέντρο που τους «αντιστοιχεί». Είναι οι φοιτητές μας στο εξωτερικό. Απόδημοι που μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ πολλών πατρίδων! Οι επαγγελματίες μας που βρήκαν καλές δουλειές σε άλλες χώρες
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κόμματα, με πρώτο και …καλύτερο το αρτηριοσκληρωτικό ΚΚΕ, που δεν θέλουν αυτήν τη ρύθμιση, διότι διαταράσσεται, λέει, η ζωντανή παρουσία του ψηφοφόρου στα εκλογικά κέντρα! Εγκεφαλική στενότης…
Στον παραμορφωτικό Καθρέφτη μου της τρέχουσας ειδησεογραφίας, βλέπω Πρόσωπο της Ημέρας τον ακροδεξιό κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, που κάποτε θεωρείτο το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δήλωσε ότι αποσύρεται από την προεκλογική κούρσα, γιατί όπως λέμε, ο Τραμπ δεν παίζεται! Αυτός θα πάρει το χρίσμα, εκτός εάν δικαστικώς υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.
Πάντως, τα πενιχρά ποσοστά του Ντε Σάντις στις ως τώρα προκριματικές έχουν να κάνουν και με το ότι έβαλε όλα τα αβγά του στο καλάθι του «πολέμου εναντίον του woke (γουόουκ»)» – βάζοντας όρια στο πώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το φύλο των ανθρώπων πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία.
Επίσης, απέκλεισε διεμφυλικά άτομα –δηλαδή εκείνα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση– από αθλητικές διοργανώσεις και άλλες δραστηριότητες.
Νωπή είναι η είδηση ότι πριν από λίγο καιρό ο Χάιλι Ντάβιντσον έγινε ο πρώτος, κατά γέννα αρσενικός παίκτης του γκολφ που κέρδισε επαγγελματικό τουρνουά ως γυναίκα. Και ο έως τώρα υποψήφιος για την Προεδρία, έλεγε «εγώ δεν τα ανέχομαι αυτά».
Οι «New York Times» γράφουν ότι ο Ντε Σάντος αποσύρεται αναγκαστικά, διότι τελικά βγαίνει πιο δεξιός και ακραίος από τον Τραμπ.
Και ερωτηματικό, βέβαια, παραμένει το τι θα κάνει ο ηλικιωμένος και εξασθενημένος Τζο Μπάιντεν. Θα διεκδικήσει πάλι την πιο δύσκολη και απαιτητική δουλειά στον κόσμο;