Κόμματα, ΚΕΔΙΠΕΣ και πιστωτές αναζητούν τη φόρμουλα με την οποία θα αποτρέψουν την κατάχρηση του προωθούμενου μέτρου της αναστολής της εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου που ανήκει σε δανειολήπτη που υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία προβλέπει ότι η υποβολή αίτησης για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, εντός 45 ημέρων από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, εμπλεκόμενοι φορείς, παρόλο που συμφωνούν επί της αρχής, απαίτησαν όπως περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρξει κατάχρηση από δανειολήπτες.

Ήδη για τον σκοπό αυτό, ΚΕΔΙΠΕΣ και  Σύνδεσμος Τραπεζών προχώρησαν σε εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, στις οποίες θα στηριχθεί το ΑΚΕΛ για να διαφοροποιήσει την πρόταση νόμου. Αναμένεται να γίνει διαφοροποίηση του λεκτικού της πρότασης νόμου μετά την παρέμβαση των πιστωτών, του Υπουργείου Οικονομικών, της Βοηθού Χρηματοοικονομικής Επιτρόπου και της Κεντρικής Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 680 αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο, από τις οποίες 3 στις 4 πληρούν τα κριτήρια. Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ ο Μάριος Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου, ωστόσο ζήτησε τη διαφοροποίηση του λεκτικού, για να αποφευχθεί κατάχρηση του Σχεδίου και της διαδικασίας παραμερισμού της εκποίησης. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο αιτητής θα πρέπει να αποδείξει πως πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο Σχέδιο για να μπορεί να διεκδικήσει αναστολή της διαδικασίας εκποίησης. Οι αλλαγές που προτείνει αφορούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του αιτητή. Σύμφωνα με την ΚΕΔΙΠΕΣ, για επίκληση του λόγου της έφεσης ο αιτητής οφείλει, πέραν οποιασδήποτε άλλης μαρτυρίας, να προσκομίσει στοιχεία πως μεταξύ 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 ο αιτητής ή μέλος της οικογένειας του ήταν δικαιούχοι σε δημόσιο βοήθημα, σε ΕΕΕ καθώς και σε άλλα 12 επιδόματα, που τέθηκαν ως κριτήρια για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΙΠΕΣ εισηγήθηκε να ξεκαθαρίσει η πρόνοια για την ένταξη του αιτητή στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ώστε να αφορά και αιτητή στο Σχέδιο Εστία ή στο Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, ο οποίος παρόλο που ήταν επιλέξιμος απορρίφθηκε. Προτείνει, επίσης, όπως δικαίωμα να επωφεληθούν της ρύθμισης να έχουν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και είχαν ενταχθεί στα προηγούμενα δύο σχέδια αλλά η συμμετοχή τους τερματίστηκε.

Τράπεζες και υπουργείο

Από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε πως, εάν υιοθετηθεί η πρόταση νόμου, θα πρέπει προηγουμένως να ενσωματωθούν συγκεκριμένες παράμετροι, ούτως ώστε το μέτρο να καταστεί στοχευμένο και να ωφελέσει τους αιτητές που αποδεδειγμένα πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, μιαγενική και μη στοχευμένη ευχέρεια αναστολής εκποιήσεων πιθανόν να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις τράπεζες όσο και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κρονίδης, εισηγήθηκε την αναθεώρηση του λεκτικού της της έφεσης, έτσι ώστε να αφορά πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις από τους δικαιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ή παροχές από την ΕΕ και έχουν χαρακτηριστεί βιώσιμοι δανειολήπτες στα άλλα δύο κυβερνητικά σχέδια.

 – Η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη, δήλωσε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι εισηγήσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ και των τραπεζών.