Καταφρόνηση της Βουλής συνιστά η μη συμμόρφωση υπουργών με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία προβλέπονται στο Σύνταγμα και σε νομοθεσίες για την εμπρόθεσμη κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή, τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η έντονη αντίδραση της κ. Δημητρίου οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που από εβδομάδας εκπνέει το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου, 20 ημικρατικοί οργανισμοί δεν έχουν καταθέσει ακόμη στη Βουλή τους προϋπολογισμούς τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», πως η εμπρόθεσμη υποβολή και κατάθεση των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στη Βουλή αποτελεί υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας.

«Η μη συμμόρφωση των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών προς την υποχρέωση αυτή, συνιστά εν πολλοίς καταφρόνηση του νομοθετικού σώματος, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, οι εν λόγω προϋπολογισμοί πρέπει να υποβάλλονται στη Βουλή προς κατάθεση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους στο οποίο αυτοί αφορούν». Υποδεικνύει, επίσης, πως η λειτουργία των επηρεαζόμενων νομικών προσώπων, βάσει των δεκατημορίων για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, παρακωλύει και την αναπτυξιακή πολιτική του κράτους, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα.

Η Πρόεδρος της Βουλής καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επιληφθεί του θέματος προσωπικά, έτσι ώστε οι 20 προϋπολογισμοί των ημικρατικών που δεν έχουν υποβληθεί να κατατεθούν στη Βουλή το ταχύτερο. Καταλήγοντας, επισημαίνει την ανάγκη «λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προς αποφυγή του ίδιου θλιβερού φαινομένου αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για το οικονομικό έτος 2025».

Αξίζει να σημειωθεί πωςν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, η κ. Δημητρίου κάκισε την καθυστέρηση που παρατηρείται, τονίζοντας πως είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.