Ομόφωνα τα κόμματα ενέκριναν απόγευμα Πέμπτης την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία θα παγώνουν οι εκποιήσεις ακινήτων που ανήκουν σε δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι η υποβολή αίτησης για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, εντός 45 ημέρων από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης.

Εμπλεκόμενοι φορείς, παρόλο που συμφωνούν επί της αρχής, ζήτησαν όπως περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρξει κατάχρηση από δανειολήπτες.

Προηγουμένως, είχε εγκριθεί και τροπολογία των Οικολόγων, σύμφωνα με την οποία η αναστολή των εκποιήσεων δεν θα γίνεται μόνο με την υποβολή της αίτησης, αλλά και με την υποβολή της ένστασης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης δήλωσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση δεν θα χάνουν το σπίτι τους όσοι υποβάλουν αίτηση στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Όπως είπε, παρόλο που οι πιστωτές δεσμεύθηκαν πως δεν θα κάνουν πλειστηριασμούς σε όσους υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο, κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε πως το Σχέδιο ξεκίνησε επί δικής τους Κυβέρνησης και εκτίμησε πως θα βοηθήσει τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε πως η νομοθετική ρύθμιση σχετίζεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας πως συναντά τη θετική στάση της Κυβέρνησης.

Από πλευράς του ΕΛΑΜ, ο Σωτήρης Ιωάννου επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα κατάχρησης της ρύθμισης, καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξέφρασε δε, την ανησυχία του για τους περιορισμούς που υπάρχουν στο Σχέδιο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους κάλεσε όσους πληρούν τα κριτήρια να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο Σχέδιο, με στόχο να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες να το αξιοποιήσουν.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα κριτήρια του σχεδίου, τονίζοντας πως το Σχέδιο εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ωστόσο για να είναι κάποιος δικαιούχος θα έπρεπε να λαμβάνει δημόσιο βοήθημα μεταξύ 2021 και 2022.