Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη για το κόστος παροχής σύνταξης χηρείας και σε όσους κατέστησαν χήροι πριν το 2018.

Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για θέματα των αρμοδιοτήτων της και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μελών της Επιτροπής.

Το θέμα, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, είναι απλό: Εάν το κόστος που θα αναδείξει η μελέτη είναι σχετικά μικρό, προκειμένου να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα που όλοι θεωρούμε λογικό, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρθηκε χθες, το ζήτημα να ξεκαθαρίσει μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, οπόταν η Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει γενικότερα το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για το θέμα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης υποστήριξε πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης διαχείρισης, ακόμα και εάν χρειαστεί μια μικρή αύξηση στις εισφορές προς το ΤΚΑ, με τον κ. Παναγιώτου να υπενθυμίζει πως η νομοθεσία για το δικαίωμα σε σύνταξης χηρείας και σε άνδρες ψηφίστηκε μόλις το 2019, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, αλλά μόνο για άνδρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Συμπληρώνοντας πως η εκ των υστέρων διόρθωση αποφάσεων είναι πάντα πιο σύνθετη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ανέφερε πως σύνθετο και δύσκολο είναι και το αίτημα που τέθηκε εκ νέου χθες για παροχή επιδόματος ανεργίας και μετά το 63ο έτος και τη θεμελίωση δικαιώματος σε θεσμοθετημένη σύνταξη, σημειώνοντας πως οι έως τώρα εσωτερικές διεργασίες για διαχείριση του ζητήματος δεν είχαν ικανοποιητικό αποτέλεσμα και πως θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση. Κάλεσε δε, εφόσον υπάρχουν εισηγήσεις από κόμματα, να τις καταθέσουν, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως εάν το ζήτημα θα επιλυθεί τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπιστεί σίγουρα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ψηφιστεί το 2025. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως στόχος είναι μεμονωμένα θέματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό, όπως είναι το ανεργιακό μετά το 63ο έτος αλλά και η αναλογιστική μείωση του 12%, να αντιμετωπιστούν νωρίτερα, προκειμένου η μεταρρύθμιση να επικεντρωθεί σε πιο μεγάλα ζητήματα.

Για το θέμα των καθυστερήσεων στην εξέταση αιτήσεων για θεσμοθετημένη σύνταξη, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι εργάστηκαν και στο εξωτερικό, ο υπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα, σημειώνοντας πως αυτό αφορά κατά κύριο λόγο συμπατριώτες μας που εργάστηκαν στην Ελλάδα και πως για το θέμα υπάρχει διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση για βελτίωση της κατάστασης.