Αφού η Δημοκρατία ξεμπέρδεψε με την υποβολή των αιτημάτων για τη 2η και 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έβαλε πλώρη για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων που περιλαμβάνονται στην 4η, 5η και 6η δόση. Επίσης, επικεντρώνεται στην υλοποίηση των οροσήμων που περιλαμβάνονται στο 1ο και 2ο αίτημα πληρωμής του δανείου από τον Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Μέχρι το 2026, η Δημοκρατία θα λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο συνολικό ποσό €1.2 δισ., από το οποίο ποσό €1 δισ. θα αφορά χορηγία και €200 εκατ. θα είναι πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό, υπό τη μορφή δανείου. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής η Κύπρος έλαβε τις πρώτες δύο δόσεις, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβάλει αιτήματα για την εκταμίευση των χρημάτων που αφορούν την 3η και 4η δόση. Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων θα πρέπει να επιτευχθούν συνολικά 15 προαπαιτουμένα, από τα οποία τα εννέα θα περνούν μέσω της Βουλής.

Επιπρόσθετα, υποδεικνύει στους βουλευτές να δώσουν προτεραιότητα και να συζητήσουν -όταν αυτά κατατεθούν στο Κοινοβούλιο- τα νομοθετήματα που σχετίζονται με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καθώς και την πράσινη φορολογία.

Αναλυτικά, τα προαπαιτουμένα που περιλαμβάνονται στις τρεις δόσεις χορηγιών και του δανείου είναι τα εξής:

– Το 4ο αίτημα πληρωμής αφορά το νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου. Προηγουμένως, έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο, μετά από υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα πέντε ορόσημα που περιλαμβάνονται στην πέμπτη δόση είναι τα εξής:

– Έγκριση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό των ειδικών μέτρων για μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές. Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Βουλή και τέθηκε σε εφαρμογή τον ίδιο μήνα.

– Νομοσχέδιο για την στρατηγική αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του συστήματος ιδιοκτησίας.

– Νομοσχέδιο για την επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια εκκρεμούν στη Βουλή, καθώς το πρώτο κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και το δεύτερο τον Ιανουάριο.

Άλλα δύο προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην 5η δόση και ακόμη δεν έχουν προωθεί στο Κοινοβούλιο είναι το πακέτο νομοσχεδίων που σχετίζεται με την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και την εισαγωγή κρατικών εργαλείων για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επίσης, αφορά τη δέσμη νομοσχεδίων για τροποποίηση του εθνικού πλαισίου αφερεγγυότητας για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται από τον Ιούλιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σημειώνεται πως ήδη για τα νομοσχέδια έχει γνωμοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα κατατεθούν εντός του μήνα στη Βουλή.

Για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

Το 6ο αίτημα πληρωμής περιλαμβάνει τρία ορόσημα τα οποία πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και σχετίζονται με τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2022. Επίσης, αφορούν το νομοσχέδιο για τον αστικό αναδασμό, που βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, καθώς και η επιβολή πράσινου φόρου στην Κύπρο. Για το τελευταίο έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται από τις 6 Δεκεμβρίου του 2023 στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επιπρόσθετα, στο στάδιο διαβούλευσης βρίσκονται και οι κανονισμοί για την εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους ύδατος και τέλος οικιακών αποβλήτων.

Το πρώτο αίτημα πληρωμής του δανείου αφορά την έγκριση του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, που σχετίζεται με Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο κατατέθηκε πριν ένα μήνα στη Βουλή. Το δεύτερο προαπαιτούμενο, που σχετίζεται με το δάνειο, δεν χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή.