Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διεύρυνση των δικαιωμάτων των αυτοτελώς εργαζομένων και συγκεκριμένα η δυνατότητα παροχής και σε αυτούς πληρωμένης γονικής άδειας, καθώς και παροχών λόγω επαγγελματικών βλαβών.

Το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος, εξετάστηκε χθες από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση και θεωρείται βέβαιο πως θα περάσει εύκολα από την Ολομέλεια της Βουλής όταν τεθεί ενώπιον της.

Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε χθες, θα χρειαστεί πέραν από τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου και τροποποίηση του περί Αδειών (Πατρότητας,Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμου για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, με το υπουργείο να συμφωνεί με την παρατήρηση που έγινε και να δεσμεύεται να θέσει υπόψη της Βουλής και δεύτερο νομοσχέδιο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παροχή πληρωμένης, ήτοι με την παροχή επιδόματος, γονικής άδειας και στους αυτοεργοδοτούμενους, που αποτελεί εξάλλου και δέσμευσή μας βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θέσαμε ενώπιον της ΕΕ.

Πάντως, δεν έλειψαν και χθες παρατηρήσεις από την ΠΟΒΕΚ πως οι αυτοτελώς εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν λιγότερα δικαιώματα από το ΤΚΑ, καθώς δεν δικαιούνται ακόμα ανεργιακό επίδομα, έχουν διαφορετική αντιμετώπιση για την άδεια και το επίδομα ασθενείας, ενώ ούτε καλύπτονται από τα προγράμματα κατάρτισης της ΑνΑΔ, με την ΠΟΒΕΚ να δηλώνει μάλιστα πως δεν διαφωνεί με αύξηση των εισφορών για πληρωμή του τέλους για την ΑνΑΔ, προκειμένου και οι αυτοτελώς εργοδοτούμενοι να δικαιούνται κατάρτισης.

Η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέλαβε να μεταφέρει τη θέση αυτή όσον αφορά την ΑνΑΔ στο Υπουργείο Εργασίας, πλην όμως για το θέμα του ανεργιακού εξήγησε πως εξετάστηκε το ζήτημα και πως δεν μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και χωρίς αύξηση των εισφορών για τους αυτοτελώς.

Η Επιτροπή Εργασίας εξέτασε χθες και πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επέκταση της χρονικής περιόδου εντός της οποίας δύναται να ασκείται το δικαίωμα λήψης γονικής άδειας, μέχρι το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος του τέκνου, αντί μέχρι το όγδοο (8ο) έτος του τέκνου, όπως ισχύει με βάση τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας σήμερα. Για το συγκεκριμένο θέμα όλοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την στήριξη τους σε μια τέτοια εξέλιξη. Εντούτοις επειδή για το θέμα και η κυβέρνηση εξέφρασε πρόθεση για αλλαγές, αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος στην εκτελεστική εξουσία τριών μηνών περίπου, για ξεκαθάρισμα των προσθέσεων της και για κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα αντιμετωπίσει και τυχόν συνταγματικά ζητήματα.