Μόνο μερική θα είναι η εξισορρόπηση των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των μισθωτών και των αυτοτελώς εργαζομένων, καθώς με τις αλλαγές που προωθούνται οι αυτοεργοδοτούμενοι θα εξακολουθούν να μη δικαιούνται ανεργιακό επίδομα.

Εντούτοις με βάση τροποποιητικό νομοσχέδιο που ήδη κοινοποιήθηκε στους κοινωνικούς εταίρους για απόψεις και εισηγήσεις, οι χιλιάδες αυτοτελώς εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΚΑ θα αποκτήσουν νέα δικαιώματα και επιδόματα, όπως μεταξύ άλλων το επίδομα γονικής άδειας που ισχύει από την 1η του χρόνου και για τους μισθωτούς.

Με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι προβλέπεται πως θα λαμβάνουν πλέον και παροχές που καταβάλλονται λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, κάτι που δεν ισχύει έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα  οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας και τις παροχές που καταβάλλονται λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, σε αντίθεση με τους μισθωτούς, ενώ διαφορές που δεν ρυθμίζονται με τα όσα προτείνει η κυβέρνηση υφίστανται και όσον αφορά την παροχή επιδόματος ασθενείας. Σήμερα, το επίδομα ασθενείας για μισθωτούς αρχίζει να πληρώνεται από την τέταρτη μέρα ημέρα της απουσίας τους από την εργασία λόγω ασθένειας, αλλά στην περίπτωση του αυτοτελώς εργαζομένου, αφότου περάσουν οι πρώτες εννέα ημέρες της ασθένειας.

Το σχετικό νομοσχέδιο για επέκταση των δικαιωμάτων των αυτοτελώς, που αναμενόταν το πρώτο εξάμηνο φέτος, καθώς υπήρχε σχετική δέσμευση της χώρας με βάση το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται με τη συλλογή και των απόψεων από τους κοινωνικούς εταίρους να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ατζέντα για το ΕΣΣ δεν έχει κυκλοφορήσει, αλλά πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση καθώς η τροποποίηση του νόμου που αφορά την επέκταση για κάλυψη των δικαιωμάτων των Αυτοτελώς Εργαζομένων αποτελεί άλλο ένα ορόσημα βάση του Σχεδίου Ανάκαμψης για την καταβολή νέας δόσης από Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Επίδομα γονικής κι άλλα

Όπως αναφέρθηκε, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις οι αυτοτελώς εργαζόμενοι , που βάσει των στοιχείων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται σε 31 χιλιάδες άτομα το 2022, θα δικαιούνται πλέον, όπως και οι μισθωτοί, επίδομα γονικής άδειας εφόσον λάβουν γονική άδεια.

Υπενθυμίζουμε ότι η γονική άδεια και το επίδομα προσφέρεται σε εργαζόμενοι γονείς και μπορεί να λαμβάνεται μέχρι το παιδί τους φτάσει στην ηλικία των οκτώ ετών. Το επίδομα καταβάλλεται για συνολική περίοδο 6 εβδομάδων μέχρι 01/08/2024 και 8 από 02/08/2024 στον κάθε γονέα για κάθε παιδί . Η μέγιστη περίοδος που καταβάλλεται το επίδομα έως και το τέλος του 2023 είναι οι τρεις εβδομάδες το χρόνο, του χρόνου η περίοδος αυξάνεται σε τέσσερις εβδομάδες από το 2025 αυξάνεται στις πέντε εβδομάδες.  

Όπως και για τους μισθωτούς θα ισχύουν φυσικά προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος. Στην περίπτωση των αυτοτελώς για παράδειγμα δεν θα μπορούν να λάβουν το επίδομα εάν δεν έχουν καταβάλει τις οφειλόμενες εισφορές σε αποδοχές για τις αμέσως δυο προηγούμενες τριμηνιαίες περιόδους εισφοράς που προηγούνται της περιόδου για την οποία απαιτεί επίδομα γονικής άδειας.

Πέραν του άρθρου του νόμου που αναφέρεται στη γονική άδεια και στο επίδομα που την συνοδεύει προκειμένου να είναι δικαιούχοι και οι αυτοτελώς, το νομοσχέδιο τροποποιεί και άρθρα της νομοθεσίας προκειμένου οι αυτοτελώς εργαζόμενοι να είναι δικαιούχοι και παροχών που προκύπτουν από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον όσα προτείνονται προωθηθούν στη Βουλή και εάν το Νομοθετικό Σώμα τα εγκρίνει οι αυτοτελώς εργαζόμενοι θα δικαιούνται πλέον, υπό προϋποθέσεις, επίδομα σωματικής βλάβης, παροχές λόγω αναπηρίας, παροχές λόγω θανάτου ή παροχές λόγω επαγγελματικές ασθένειας.

Ανεργιακό μάλλον αργότερα

Η μη συμπερίληψη του ανεργιακού επιδόματος στα επιδόματα που θα δικαιούνται οι αυτοτελώς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις χαμηλότερες εισφορές που καταβάλλουν στο ΤΚΑ αλλά και στο γεγονός ότι το όλο θέμα είναι σύνθετο και απαιτείται μεγαλύτερη προεργασία. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες το ζήτημα θα επανεξεταστεί και μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη σχετική συνεννόηση και με την ΕΕ που εδώ και καιρό έχει προβεί σε συστάσεις για εξισορρόπηση των ωφελημάτων των ασφαλισμένων.  

Σε σχέση με τις εισφορές των δύο ομάδων, σημειώνουμε ότι σήμερα το ποσοστό της εισφοράς για τους αυτοτελώς ανέρχεται στο 20,5% των ασφαλιστών αποδοχών τους ενώ για τους μισθωτούς ανέρχεται στο 21,5%. Με τις αυξήσεις που θα ισχύσουν με το νέο χρόνο η εισφορά των αυτοτελώς θα ανέλθει στο 21,8% και των μισθωτών στο 22,8%.