Περιέργως, ο πληθωρισμός ήταν το τελευταίο θέμα συζήτησης στις χθεσινές επαφές στην Κύπρο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος. Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους φορείς της οικονομίας ήταν οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων στην επιχειρηματικότητα, η κλιματική αλλαγή καθώς και οι συνθήκες για δανεισμό.

Αυτό επισημάνθηκε και στις χθεσινές  δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Κωνσταντίνου Ηροδότου και του Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην Κύπρο από τον κ. Ηροδότου και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος προέβη σε μια γενική παρουσίαση της κυπριακής οικονομίας, καθώς και των κύριων μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση.

Ο κ. Ντε Κος, μετά από συζήτηση με τους βασικούς φορείς της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ότι τον εξέπληξε θετικά το γεγονός ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δομικά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, με τον πληθωρισμό να είναι το τελευταίο σκέλος της συζήτησης, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι λήφθηκαν οι κατάλληλες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν την επιστροφή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα ως το βασικό σενάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του κ. Ηροδότου, ο οποίος ανέφερε ότι τα επιτόκια ήταν μόνο η μία πτυχή που απασχολεί τους φορείς της οικονομίας, προσθέτοντας ότι τους απασχολούν ακόμα οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων στο επιχειρείν, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ο αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και οι χρηματοδοτικές συνθήκες.

Μετά τις συναντήσεις, οι δυο κεντρικοί τραπεζίτες δέχθηκαν ερωτήσεις και από αυτές δεν μπορούσε να απουσιάζει η συνηθισμένη: πότε θα γίνουν μειώσεις των επιτοκίων; Η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι η μείωση των επιτοκίων, δήλωσε από τη Λευκωσία ο διοικητής της Κεντρικός Τράπεζας της Ισπανίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τη χρονική στιγμή της μείωσης, σημειώνοντας την προσήλωση της ΕΚΤ στη βάση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης στα στοιχεία, έτσι ώστε η προσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω να μην γίνει ούτε με καθυστέρηση, αλλά ούτε και πρόωρα.

Ο κ. ντε Κος είπε ότι είναι αισιόδοξοι από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιστέφει προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, κάτι που φαίνεται και από τις προβλέψεις της ΕΚΤ. Σε παρατήρηση ότι οι αγορές προεξοφλούν μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Ισπανός Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί στη βάση των δικών της εκτιμήσεων.