Όχι μόνο στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, αλλά και θέμα στην Ελλάδα έγινε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα μας, ιδιαίτερα η λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Το κυπριακό ωράριο βγήκε εκτός συνόρων, με παρεμβάσεις του ισχυρού άνδρα του Ομίλου Jumbo, Απόστολου Βακάκη, που για ακόμα μια φορά έθεσε θέμα απελευθέρωσής της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και στην Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα μας, όπου η εταιρεία του έχει ισχυρή παρουσία αλλά και σχέδια για περαιτέρω επέκταση.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής και βασικός ιδιοκτήτης της Jumbo, στο πλαίσιο συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, τάχθηκε υπέρ της επταήμερης λειτουργίας των καταστημάτων, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι σε όφελος των καταναλωτών και για τον λόγο αυτό είναι οι μόνοι που θα πρέπει να ερωτηθούν.

«Αυτό που πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία είναι το δικαίωμα του καταναλωτή. Όχι το δικαίωμα αυτού που φωνάζει, το δικαίωμα της συντεχνίας, αλλά το δικαίωμα του καταναλωτή να πάρει το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή», υπογράμμισε.

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο μοντέλο Κύπρου όπου, όπως είπε, «εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος. Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να έχουν λιγότερες μέρες αργιών».

Εξέφρασε, όμως, την απαισιοδοξία του για το αν αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα και στην Ελλάδα, λέγοντας… ότι πολλές φορές έχει διαψευστεί και έχει εκπλαγεί ευχάριστα και πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές, κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί «μετά δεν θα τους ψηφίσουν…».

Πάντως και ο ίδιος δεν θέλει να δουλεύει Σαββατοκύριακα, όπως είπε, ενώ για τους εργαζόμενους υπάρχει θεσμοθετημένο 40ωρο εργασίας και κάποιες υπερωρίες. «Είναι μύθος η ευζωία χωρίς εργασία», σημείωσε.

Συμπλήρωσε περαιτέρω ότι η λειτουργία των καταστημάτων 363 μέρες το χρόνο, μοντέλο που όπως επανέλαβε ακολουθείται στην Κύπρο, αλλά και σε Βουλγαρία και Ρουμανία, θα είναι προς όφελος των καταναλωτών.

Σύμφωνα δε με κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ο Απόστολος Βακάκης αποκάλυψε αργότερα στο περιθώριο της συνέλευσης πως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης τον ρώτησε τη γνώμη του για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάτι που έρχεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να επιβεβαιώσει ότι το ζήτημα της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκαταλέγεται στις κυβερνητικές προθέσεις. Οι αναφορές, πάντως, του ισχυρού άνδρα της Jumbo φαίνεται ήδη να προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως συντεχνιών στη Ελλάδα.

Με περιορισμούς σήμερα

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σε αντίθεση με το ισχύον ωράριο στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Εντούτοις, στη νομοθεσία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρέσεις για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, πλην όμως μετά από εξασφάλιση αδειών από τις τοπικές αρχές και για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Εξ ου και πολλές φορές αποτελεί είδηση στη χώρα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε λόγω εορταστικού ωραρίου, είτε λόγω εκπτώσεων, που εξακολουθούν στην Ελλάδα να είναι θεσμοθετημένες.

Στη χώρα μας, ως γνωστόν, οι εκπτώσεις μπορούν να ισχύουν τυπικά κάθε εποχή, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να τηρούνται κάποιες εκπτώσεις τη χειμερινή περίοδο και τη θερινή, από μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων.

Όσον αφορά το ωράριο, ως γνωστόν εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον στην Κύπρο όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να εργάζονται όλες τις Κυριακές, πλην των αργιών που θέτει η νομοθεσία, η οποία προβλέπει και ορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα. Με την Κυβέρνηση να δηλώνει μόλις πρόσφατα, προς ικανοποίηση του επιχειρείν, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του ωραρίου όπως το ξέρουμε σήμερα.

Λίγες οι Κυριακές

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην Ελλάδα η νομοθεσία που καθορίζει τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντος και της παροχής υπηρεσιών προβλέπει πως τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να εργαστούν τις εξής Κυριακές:

α) Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου.

β) τις δύο (2) Κυριακές, πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων,

γ) την Κυριακή των Βαΐων,

δ) την τελευταία Κυριακή κάθε έτους,

ε) τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων και την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον μήνα Μάιο έως και τον μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, στις εξής περιοχές: α) στον Δήμο Αθηναίων, και β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού Άγιος Δημήτριος Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Διευκρινίζεται ακόμα πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Καταστήματα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δύνανται να μην κλείνουν ποτέ

Η νομοθεσία στην Ελλάδα καταγράφει και τις επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά 365 μέρες το χρόνο, δηλαδή που μπορούν να μην κλείνουν ποτέ. Πρόκειται για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κυρίως ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια, αλλά και καταστήματα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, όπως πχ τα μπακάλικα σε μικρές ορεινές κοινότητες.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία στην Ελλάδα καταγράφει ως εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρουμένης της εργατικής νομοθεσίας, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, τα εξής:

α) καταστήματα εστίασης παντός είδους,

β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας,

γ) φωτογραφεία,

δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,

ε) ξενοδοχεία,

στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,

ζ) ανθοπωλεία,

η) πρατήρια υγρών καυσίμων,

θ) περίπτερα,

ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών, ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους, και

ιβ) γραφεία τελετών.

Ωράριο και αργίες

Πάντως, η νομοθεσία στην Ελλάδα καταγράφει και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς αναφέρεται πως επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 11:00 έως τις 20:00.

Διευκρινίζεται ακόμα πως η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις του παρόντος είναι νόμιμη και αμείβεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές αλλά και πως στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, χορηγείται, επιπλέον, υποχρεωτικά μια (1) ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της ίδιας εβδομάδας.