Δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων («Bitcoins») στην Κύπρο, η αγορά ακινήτων με χρήση κρυπτονομισμάτων θεωρείται πλέον από ολοένα και περισσότερους επενδυτές ή απλούς πολίτες ως μια προσοδοφόρα επιλογή στο τρέχον οικονομικό πεδίο. 

Μιλώντας σήμερα στον «Φ» ο δικηγόρος και μέτοχος της φίρμας Michael Kyprianou & Co LLC, Σάββας Σαββίδης, τονίζει ότι στην αγορά ήδη προσφέρονται ακίνητα προς πώληση σε Bitcoins. Επισημαίνει πως αποτελεί πλέον πραγματικότητα ότι η παγκόσμια τάση για τα κρυπτονομίσματα καθώς και ο αριθμός των ατόμων, που είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε Crypto («ψηφιακό χρήμα»), αυξάνεται. 

«Υπάρχει επίσης και η επιλογή μετατροπής του κρυπτονομίσματος σε χρήματα Fiat («πραγματικό χρήμα») για εκείνους που προτιμούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας το ευρώ ή άλλο νόμισμα», τονίζει. «Οι πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων ως προς το πρακτικό μέρος συνεχίζονται να γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, τον οποίο θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε με την εξής πιο κάτω απλουστευμένη διαδικασία: Ο αγοραστής ή ο δικηγόρος του συλλέγει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο δικηγόρος θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ελέγξει το νομικό πλαίσιο του ακινήτου («due diligence») και να βεβαιωθεί ότι είναι απαλλαγμένο από τυχόν επιβαρύνσεις και/ή εμπράγματα βάρη. Συντάσσεται γραπτή συμφωνία μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή, όπου αναφέρεται ρητά ο τρόπος πληρωμής και το νόμισμα συναλλαγής. Αν επιλεγεί ως τρόπος αποπληρωμής το Bitcoin, ο αγοραστής μεταφέρει τα χρήματα μέσω του συστήματος έξυπνων συμβολαίων («smart contracts») που λειτουργούν νόμιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο πωλητής λαμβάνει μια απόδειξη επιβεβαίωσης πληρωμής. Η αποπληρωμή ολοκληρώνεται σύμφωνα με τους όρους της γραπτής συμφωνίας. Ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης του τίτλου ακίνητης ιδιοκτησίας στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο της επαρχίας όπου βρίσκεται το ακίνητο.»

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, αναφέρει ο κ. Σαββίδης, είναι αν και πώς μπορεί να μετατρέψει κάποιος τα κρυπτονομίσματα σε μετρητά ή σε πραγματικό χρήμα, εάν ο πωλητής δεν επιθυμεί να έχει πλέον στην κατοχή του κρυπτονομίσματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, εξηγεί:

«Με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που επιτρέπει τη μετατροπή κρυπτονομισμάτων σε άλλα ηλεκτρονικά νομίσματα και/ή ακόμα και στη μετατροπή του κρυπτονομίσματος σε πραγματικό χρήμα, ήτοι ευρώ ή δολάρια μεταξύ των χρηστών.

Μέσω συναλλαγών Peer to Peer («P2P»), που επιτρέπουν στον χρήστη την αγορά και την πώληση κρυπτονομισμάτων στο διαδίκτυο. Η χρήση αυτής της πλατφόρμας μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον χρήστη διαδικτυακά. Ωστόσο, με τη χρήση αυτού του τύπου πλατφόρμας, συνίσταται η ασφάλιση του λογαριασμού σας από τυχόν ηλεκτρονικές απάτες.

Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτόματη ταμειακή μηχανή κρυπτονομισμάτων για ανάληψη μετρητών. Υπάρχουν αυτόματες ταμειακές μηχανές κρυπτονομισμάτων σε περισσότερες από 76 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση να σημειωθεί ότι οι αυτόματες ταμειακές μηχανές έχουν διαφορετικές μονάδες χρέωσης, που καλό θα είναι να λαμβάνονται υπόψη από προηγουμένως.

Ή μπορεί να χρησιμοποιήσει μια χρεωστική κάρτα Cryptocurrency. Μια χρεωστική κάρτα Cryptocurrency δεν προβλέπει τη μετατροπή τους σε μετρητά, ωστόσο, παρέχει έναν τρόπο να ξοδέψει κανείς τα κρυπτονομίσματά του. Λειτουργεί σαν μια κανονική χρεωστική κάρτα, όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει υπηρεσίες και προϊόντα, είτε διαδικτυακά, είτε με φυσική παρουσία».

Σε προνομιακή θέση βρίσκεται η Κύπρος

Όσον αφορά στο ερώτημα αν τα κρυπτονομίσματα φορολογούνται ή όχι στην Κύπρο και αν πρέπει να πληρωθούν φόροι για τη μετατροπή κρυπτονομισμάτων, ο Σάββας Σαββίδης παρατηρεί ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

«Ο λόγος», εξηγεί, «είναι ότι τα κεφάλαια που προέρχονται από την Αρχική Νομισματική Προσφορά («Α.Ν.Π.») υπόκεινται σε φόρους που θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα. H Κύπρος έχει έναν από τους χαμηλότερους και πιο ελκυστικούς συντελεστές εταιρικού φόρου με 12,5% σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. 

Η μεταφορά κρυπτονομισμάτων μεταξύ επενδυτικών «πορτοφολιών» ή λογαριασμών δεν φορολογείται. Η φορολόγηση προκύπτει μόνο κατά το στάδιο όπου θα υπάρχει ρευστοποίηση του κρυπτονομίσματος και αναλόγως του κέρδους καταβάλλεται ο ανάλογος φόρος.

Συγκρίνοντας την Κύπρο με τη Μάλτα, η Μάλτα είναι ευρύτερα γνωστή ως μια φιλική χώρα προς τη χρήση του κρυπτονομίσματος, καθότι δεν επιβάλλει κέρδη κεφαλαιουχικού φόρου σε κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα κράτη φιλικά προς το κρυπτονόμισμα, όπως η Πορτογαλία, η Ελβετία (που είναι μια χώρα γνωστή για τα απίστευτα τραπεζικά της πρότυπα) και η Γερμανία».

Στην Κύπρο, αναφέρει ακόμη ο κ. Σαββίδης, ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος του 2007 (Ν. 188(I)/2007) τροποποιήθηκε μέσω του νόμου 13(Ι) του 2021 για σκοπούς εναρμόνισης της κυπριακής εσωτερικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η μεταγενέστερη πέμπτη Οδηγία (ΕΕ) 2018/843 επέφερε αρκετές τροποποιήσεις στην προηγούμενη τέταρτη οδηγία (ΕΕ) 2015/849 επεκτείνοντας ουσιαστικά τους ελέγχους για πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες («AML/CTF»).

Ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων που εισήχθησαν από την προαναφερόμενη πέμπτη ευρωπαϊκή Οδηγία, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών τηρούν όλους τους κανονισμούς που διέπουν τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα. Να σημειωθεί ότι, στην Κύπρο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου («CySec») έχει οριστεί ως η αρμόδια εποπτική αρχή για θέματα που σχετίζονται με το κρυπτονόμισμα. 

ΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα τάση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις συναλλαγές ακινήτων, σύμφωνα με τον Σάββα Σαββίδη. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να μην προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα τάση ο τομέας των ακινήτων, καθότι είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας, παρατηρεί:

«Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμάστε όταν επενδύετε σε κρυπτονομίσματα είναι να λαμβάνετε υπόψη την νομιμότητα των συναλλαγών. Εν γένει, θα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε τους ειδικούς επί του θέματος, προτού προβείτε σε οιαδήποτε συναλλαγή.

Συνιστούμε να ζητείται επαγγελματική συμβουλή για το συγκεκριμένο θέμα, προτού ενεργήσει κάποιος βάσει των πληροφοριών που παρέχονται».