Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των ορεινών -κυρίως- περιοχών της Κύπρου που διαμαρτύρονται ότι τα ΑΤΜs των τραπεζών λιγοστεύουν σε βαθμό που δυσχεραίνεται η εξυπηρέτησή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με πολίτες σε άλλες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να εκφράζονται διαμαρτυρίες μέσω τοπικών ή εθνικών Αρχών προς τους παράγοντες που έχουν ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Mιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τόνισε τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ευρώ, το οποίο μαζί με τα μετρητά θα μπορούσαν να διατηρούσαν την ελευθερία κινήσεων και επιλογών των Ευρωπαίων πολιτών για χρησιμοποίηση ενός δημόσιου μέσου πληρωμής.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, «έλαβα αμέτρητες επιστολές από δημάρχους κοινοτήτων – για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές – οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις μέχρι το πλησιέστερο ΑΤΜ».

Τα μετρητά και το ψηφιακό ευρώ, σημείωσε, «έχουν τον ίδιο στόχο: να διασφαλίσουν ότι όλοι, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, μπορούν να πληρώσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση της καθημερινής ζωής. Αυτό είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Και θα πρέπει να προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα μέρη της Ευρωζώνης».

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, σημείωσε, «για να συζητήσουμε ένα ψηφιακό ευρώ. Ως νομοθέτες, συζητάτε επί του παρόντος τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το Ευρωσύστημα ξεκίνησε τη φάση προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο».

Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής, σημείωσε ο Piero Cipollone, που να είναι καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. «Αυτό αναγκάζει τους Ευρωπαίους – καταναλωτές, εμπόρους και τράπεζες να βασίζονται σε όλο και πιο ακριβές διεθνείς λύσεις καρτών για τις καθημερινές δραστηριότητες πληρωμών. Τα τέλη που εφαρμόζονται από διεθνή προγράμματα καρτών σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2016 και 2021 στην ΕΕ. Και ακόμη και αυτές οι διεθνείς λύσεις καρτών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού», τόνισε.

Ένα ψηφιακό ευρώ, ανέφερε στην ομιλία του, «θα διόρθωνε αυτήν την κατάσταση, σπάζοντας τη μακροχρόνια εξάρτηση της Ευρώπης και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Για το σκοπό αυτό, όλοι στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ή να λαμβάνουν πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ, ανεξάρτητα από τον μεσάζοντα ή τη χώρα προέλευσής τους – όπως συμβαίνει επί του παρόντος για τα μετρητά». Υπάρχει επεσήμανε « μια αυξανόμενη προτίμηση του κοινού για ψηφιακές πληρωμές. Αλλά το χρήμα της κεντρικής τράπεζας είναι, προς το παρόν, διαθέσιμο μόνο σε φυσική μορφή – μετρητά. Έτσι, εάν δεν προσφέρουμε ένα ψηφιακό ευρώ, διατρέχουμε τον κίνδυνο να παραγκωνιστούν τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας από τις πληρωμές».

Ο Piero Cipollene πρόσθεσε ότι τα ψηφιακά χαρτονομίσματα σε ευρώ δεν θα ανταγωνίζονται τις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Δεύτερον, θα υπάρξουν όρια στο ποσό του ψηφιακού ευρώ που μπορούν να κατέχουν ιδιώτες. Τρίτον, οι χρήστες θα μπορούν να πληρώσουν με ψηφιακό ευρώ στο διαδίκτυο, συνδέοντας απρόσκοπτα τον ψηφιακό λογαριασμό τους σε ευρώ με έναν λογαριασμό πληρωμής με την τράπεζά τους. Σημείωσε καταλήγοντας στην ομιλία του ότι το ψηφιακό ευρώ είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό έργο αλλά τα χρήματα είναι εμπιστοσύνη και ως εκ τούτου το ψηφιακό ευρώ θα χρειαστεί ευρεία υποστήριξη.