Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ενδεχομένως και στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, αναμένεται να τεθούν τα νομοσχέδια για αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας για πρώτο παιδί από 18 σε 22 εβδομάδες με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε πριν από λίγο ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Αντίθετα για το θέμα των ξένων εργαζομένων ο διάλογος αναμένεται να συνεχιστεί με στόχο όπως ανέφερε ο Υπουργός να τεκμηριωθούν επαρκώς οι ανάγκες της αγοράς για φέτος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ανέφερε ο κ. Παναγιώτου αναπτύξαμε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, ενώ συζητήσαμε για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

«Παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για την τεκμηρίωση των εκτιμήσεων σχετικά με τις επιπρόσθετες θέσεις στην αγορά εργασίας, τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και τις ανάγκες για εργαζόμενους από το εξωτερικό για το 2024, τα οποία θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων ημερών», πρόσθεσε εκφράζοντας την άποψη «ότι η κοινή αντίληψη για τα μεγέθη των αναγκών και των δυνατοτήτων θα βοηθήσει στην εποικοδομητική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την πολιτεία για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας».  Για το θέμα των νομοσχεδίων για την άδεια μητρότητας, προς υλοποίηση της προγραμματικής θέσης της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες ανέφερε πως διαπιστώθηκε μετά από προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, «εξέλιξη που επιτρέπει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στη επόμενη συνεδρία του Σώματος και προώθηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων». Εφόσον η πρόταση της Κυβέρνησης εγκριθεί σύντομα και από τη Βουλή, είπε, θα επωφεληθούν ετησίως 5000 εργαζόμενες νέες μητέρες που θα μπορούν να αφιερώνουν ένα μήνα περισσότερο στα νεογέννητα παιδιά τους, προτού επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σχετικά με την προοπτική της ελάφρυνσης στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την οποία είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, τα μέλη του Σώματος ενημερώθηκαν για την αναλογιστική αξιολόγηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα. «Καθώς ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώνεται σύντομα, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα, τα οποία θα επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας», κατέληξε ο Υπουργός.