Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδας, που εξήγγειλε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού της διακυβέρνησης για φέτος.

Ερωτηθείς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου από βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εργασίας κατά τη σημερινή τους συνάντηση για εξέταση θεμάτων των αρμοδιοτήτων της, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη προεργασία και πως το σχετικό νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται. Η αλλαγή που θα γίνει, είπε, είναι απλή, έχει κοστολογηθεί μέσα από τα αναλογιστικά δεδομένα του ΤΚΑ και πολύ σύντομα θα υπάρξει άμεση προώθηση του νομοθετήματος, αρχικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή.

Για το θέμα της γονικής άδειας, για την οποία επίσης ψες ο ΠτΔ είπε πως μελετάται η διεύρυνσή της, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα εξετάζονται κάποια σενάρια και διάφορες επιλογές και πως θα μπορεί να πει περισσότερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Το γεγονός είναι ότι η γονική άδεια θα βελτιωθεί και θα διευρυνθεί περαιτέρω» μέσα στον χρόνο, είπε ο κ. Παναγιώτου.

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε για το θέμα της γονικής άδειας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, προκειμένου αυτή να μπορεί να λαμβάνεται από γονείς μέχρι τα παιδιά τους γίνουν 15 ετών, αντί μέχρι 8 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, από βδομάδας θα εξεταστεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προκειμένου να λαμβάνουν γονική άδεια και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι.